Teraz jest czwartek, 14 grudnia 2017, 15:16

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

krótko lata

Tu piszemy o śmigłowcach Eco, Quick, Emax

Moderator: n6210

  • Advertisement


 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

krótko lata

Post przez koniorc » niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:18

Jak długo w zawisie lataja wam e maxy? Ja mam taki zestaw:
silnik align 3550kv, aku leon 2100mAh, regulator Tower pro 30A łopaty sab. W zawisie lata mi ok 6.5 min po czym regulator odcina i zaczyna sie taniec ogona. Jakie moga byś przyczyny. może timing? Obroty rzędu 2400, zębatka 13z.

Avatar użytkownika
 
Posty: 411
Dołączył(a): niedziela, 3 lipca 2005, 09:33

Post przez Baste » niedziela, 27 sierpnia 2006, 13:08

Witaj w gronie helimaniaków.
6,5 minuty to bardzo mało. U mnie na 2000 mAh miałem jakies 12-15 minut ciągłego zawisu.
Zobacz czy są jakies opcje ustawien tego regulatora - moze za szybko odcina prąd a w akusie jest jeszcze sporo "paliwka".
Kolejna rzecz może masz walniętego akusa lub nie doładowanego na fulla jaką masz ładowarke?
Może też być kwestia ustawieñ krzywej skoku i gazu - nie zgrane ze sobą.
Do tego silnika dałbym mniejszą zębatke tzn 11T.
Pozdrawiam.

 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

Post przez koniorc » niedziela, 27 sierpnia 2006, 16:48

przez te 6.5 minuty pobiera jakieś 1850mAh zatem aku raczej ok. Kurde przed chwilą pierwszy lot w terenie i gleba. Aku sie zgieły strasznie ale wyprostowałem i sie łądują może przeżyją. Czas na dużą kolorowa kabinę.
Jakie macie ustawienia kątów i krzywych gazu? u mnie w normal 0, 5 zwis i 9 max. krzywa gazu tak ustwiona żeby obroty były w okolicy 2400 do 2500.
Kąty łopat liczy się od poziomu czy w stosunku łopat do siebie?Ja poziomuje heli a potem poziomuje pręt stabilizatora. łopaty na bok i mierze kąty licząc od poziomu do łopaty.

 
Posty: 434
Dołączył(a): piątek, 12 sierpnia 2005, 12:17
Lokalizacja: Kuj-Pom

Post przez Loki » niedziela, 27 sierpnia 2006, 17:38

Hmm do poziomu pręt stabilizatora i od poziomego pręta zierzysz kąty łopat tyle jeśli chodzi o kąty w zawisie około 5-6* dalej jak napisałes koło 9-10 zależy jaki silnik i pakiet czy wydoli teraz jeślu chodzi o ten pakiet to nie ryzykuj możesz sobie zaraz narobic kłopotu!! taki zgięty pakiet może miec mikro przebicia i może zrobic Ci boom pilnuj go i ładuj naprawde gdzies gdzie sie nic nie zapali!!
Pozdrawiam
gg 1290882
skype lokii1
Esa FW190 FPV
Lama 2
Aeolus 50 3D
HornHornet fool x4M
Hitec Aurora 9 PhoenixRc

 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

Post przez koniorc » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 10:19

No pakiet sie naładował na 2040 mAh także narazie ok, a zgięty był tak z 1 cm. Jak nie padnie przy rozłądowywaniu to mysle że będzie ok. Oczywiście ładuje w bezpiecznym miejscu pod nadzorem.
A z tym krótkim czasem to mam tylko pomysł że to regulator coś kręci bo sie grzeje mocno. Ten sam zestaw napędu i elektroniki miałem w walkerze 39 i też latała ok 7 min. Cojest grane?

 
Posty: 434
Dołączył(a): piątek, 12 sierpnia 2005, 12:17
Lokalizacja: Kuj-Pom

Post przez Loki » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 11:23

hm może i regler byc hmm ale cos mi sie wierzy nie chce co by obcinał 50% czasu lotu jakbys miał możliwosc sprawdzic inny regler byłoby dobrze a i zmniejsz kąty wyprzedzenia w relerku to tez powinno dać jakis efekt jeśli chodzi o czas lotu i daj zębatke 11 tak jak pisał Baste miałem taki sam silnik regler miałem MGM'a25A i na pakiecie 2000 samoróbce Reksio smigał mi prawie 15 minut zawis miałem przy 80% mocy silnika więc latałem na sporych obrotach a małych kątach może to Ci cos pomoże
Pozdrawiam Łukasz
gg 1290882
skype lokii1
Esa FW190 FPV
Lama 2
Aeolus 50 3D
HornHornet fool x4M
Hitec Aurora 9 PhoenixRc

 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

Post przez koniorc » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 11:43

regler nie ma regulacji, mógł by obcinać na zasadzie małej sprawności bo sie grzeje jego radiatorek. Ustawie kąty 0,4,8 a pózniej jeszcze żebatke 11z, bo nie mam innych pomysłów. w walkerza sprawdzałem także inny silnik pertmax 480 5D i było to samo, tez 6 minut lotu

 
Posty: 2240
Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2005, 15:09

Post przez n6210 » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 11:46

Coz TowerPro to nie jest zbyt topowy regulator... wiem, ze dobry sprzet kosztuje ale juz chyba Align robi fajniejsze regulatory.
Kolega mial TowerPro 18A do samolotu i sie pozbyl nie szlo dobrac timingu (nieprogramowalny) i wlasnie sie grzal przez to.
Teraz czekamy na MGM Easy 12A. Nie mialem TowerPro 30A ale on chyba tez sie nie programuje wiec mozesz miec ten sam problem.
Osobiscie pronuje jedna z firm w nawiasie tansze modele regulatorow: MGM (np. seria Easy), Hacker(np. X30), Kontronik, Jeti (ECO) albo po prostu Align 25/35A
Niestety za soft start czesto trzeba sobie samemu robic :) ale moim zdaniem juz lepsze to niz TPro...
Pozdawiam
B±d¼ twardy - czytaj forum od deski do deski...

Avatar użytkownika
 
Posty: 411
Dołączył(a): niedziela, 3 lipca 2005, 09:33

Post przez Baste » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 17:26

Znalazłem jakieś info o tym regulatorze:

Obrazek

Dane techniczne regulatora:
- max. trwały ( ciągły) prąd - 30A
- prąd chwilowy - 40 A
- B.E.C. (Battery Eliminator Circuit)- zasilanie odbiornika i serw z jednego pakietu - 5V 1A!
- masa regulatora: 16g
- ilość ogniw typu Li-Ion, Li-Pol: 2-4
- ilość ogniw typu Ni-Cd, Ni-Mh: 6-16
- hamulec

Regulator jest programowany prosto z nadajnika, opcje które możemy ustawić są następujące:
1. Typ baterii i ilość cel (od 2 do 4 cel li-pol, i automatycznie ustawiana ilość cel NiMh/Nicd)
2. Cztery wersje hamulca:
- brak
- miękki
- średni
- twardy
3. Cztery wersje timingu:
- 2º
- 7º
- 15º
- 30º
4. Odcięcie silnika:
- automatycznie ustawiane dla NiMh/Nicd
- 2.8V/cell
- 2.9V/cell
- 3.0V/cell

 
Posty: 2240
Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2005, 15:09

Post przez n6210 » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 17:36

Jestes pewien, ze to ten regulator ma kolega bo sa 2 wersje.
Jedna ze zworkami i bez. W tej ze zworkami (taka mial moj kolega) dalo sie tylko hamulec zaprogramowac.
To co pokazales to 2 generacja.
Pozdawiam
B±d¼ twardy - czytaj forum od deski do deski...

Avatar użytkownika
 
Posty: 411
Dołączył(a): niedziela, 3 lipca 2005, 09:33

Post przez Baste » poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 17:42

No właśnie najlepiej koniorc niech da fotke swojego regielka :)

 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

Post przez koniorc » wtorek, 29 sierpnia 2006, 11:23

ja mam starszy typ ze zworką. Nic sie nie da programować oprucz 2 czy 3 cele lipo.
A regler ten tak sie grzal ze koszulke roztopilo podczas lotow

 
Posty: 2240
Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2005, 15:09

Post przez n6210 » wtorek, 29 sierpnia 2006, 12:41

Moja rada zmien zanim sie rozwalisz na dobre.
Pozdawiam
B±d¼ twardy - czytaj forum od deski do deski...

 
Posty: 11
Dołączył(a): niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:14

Post przez koniorc » środa, 30 sierpnia 2006, 14:06

kupiłem phoenix castle 35, powinno banglać

 
Posty: 2240
Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2005, 15:09

Post przez n6210 » środa, 30 sierpnia 2006, 14:32

Powinno tylko zaprogramuj go dobrze ;)
Pozdawiam
B±d¼ twardy - czytaj forum od deski do deski...

Advertisement


Powrót do Eco/Quick/Emax

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość