Mam kilka pytań w dziedzinie wykonania makiet. Juź jestem po kilku nieudanych wyrobach i z tym wiążą sie moje pytania. Prosiłbym o pomoc i podpowiedzi co robię złe i ewentualnie pomocne materiały.
Zacznę od tego ze posiadam 450-ke coptera X ,i do niego chciałem wykonać makietę , jak chyba wszyscy i ze względu na popularność modelu wybrałem kultowego Airwolfa.
Zacząłem od wyszukania modelu w wersji kartonowej , poprzez przeskalowanie i uzyskałem wydruki modelu i sklejałem to w wersji kartonowej , po sklejeniu ( oczywiście karton miewa czasami zagięcia itd) , wypełniałem to pianka poli i potem zaczynały mi sie schody bo model juz nie wyglądał miejscami dobrze, mimo dużego wysiłku i staranności karton nie okładał sie miejscami prawidłowo co wiązało sie to z nakładaniem dodatkowego szpachla i miliony godzin szlifowania nie wspominając o pyleniu.
Planuje wykonać to ponownie ale w kolejności :
1. Model kartonowy - skleić
2. Wypełnić pianka
3. Wyszlifować kartonowy model
4. Polakierować karton lakierem ( tego wcześniej nie robiłem i dlatego być może karton ciagnoł wodę z gładzi szpachlowej i sie deformował)
5. Wyrównać wszystko gladzia szpachlowa zwykła - taka do ścian - tani koszt ,łatwość obróbki
6. Po idealnym wyszlifowaniu położyć nowy lakier na całość
i tutaj moje pytani:
1. Jakiego lakieru użyć do kartonu by sie nie odkształcał , lub czego użyć by porostu utwardzić karton by był sztywny?
2. jakiego oddzielacza użyć , by od tej formy odchodził mi laminat? - ciekawostka jest taka ze używałem zwyklej taśmy ciekiem przezroczystej i super odchodziło

3. Ile i jakiej grubości warstwy użyć na makietę 450 by nie była za ciężka?
4. Zalaminowane połówki chce połączyć rowingiem od zewnątrz , potem całość pokryć i tutaj problem , po przeczytaniu wielu forum en itd , chce użyć czego takiego jak szpachli w sprayu - czy to jest dobre rozwiązanie ew co polecacie?
5. Następnie jakiej farby i ilu warstw najlepiej użyć ? - mam aerograf i prawdę mówiąc farbki do modeli akrylowe fajnie sie nadają w ilości ok 5 warstw - pracochłonne na takiej budzie.
6. Jakim lakierem pokryć całość czyli cala makietę?
7. Czym wykonujecie frezy linii łączenia blach itp? Jakie grubości i sprzęt - mam dreamela ale jakoś nic mi nie wychodzi.
Wiem ze to wszystko wygląda bardzo amatorsko ,ale prosiłbym o pomoc i rady które mogą mi się przydac.
Jednocześnie szukam od dluuugiego czasu jakiś planów bella 222 bądź 430 , ale niestety nigdzie nie ma nic z czego mogę zrobić szkielet kopyta, może ktoś zna jakieś inne sposoby uzyskania planów i tworzenia idealnego kopyta?? Bardzo prośże o rady bo mam juz kilka nieudanych laminatów z kopyta i czuje ze gdzieś robię błąd a zwłaszcza w "asymetrii" samego modelu, a wyjątkowo już po cieciu ( gdzie schodzi mi się o grubość 1mm przez brzeszczot.
Proszę o linki do sklepów z ewentualnymi komponentami co powinienem zakupić co pomoże mi osiągnąć założony cel.