Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 07:23

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Wszystko o ładowarkach, pakietach, silnikach, technice utrzymania i zabezpieczenia pakietów, elementach instalacji elektrycznej w naszych modelach i aparaturach.

Moderatorzy: Viper81, DECHA, Klenio, remzibi

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez robert.bielinski » czwartek, 15 lutego 2018, 18:10

Witam,

Jeden człowiek podsunął Mi fajny pomysł, po co płacić tyle kasy za pakiet 6s jak można połączyć 3S ze sobą, polutować kabelki, kable od balancera tak samo jeden do jednego. Z Moich wyliczeń wychodzi to 50% taniej

Czy ktoś próbował coś takiego zrobić ?
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 8
Dołączył(a): czwartek, 29 stycznia 2015, 23:51
Lokalizacja: Komorów

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez bizon220 » czwartek, 15 lutego 2018, 21:01

Nie musisz ich łączyć na stałe, tylko do latania przy pomocy kabla szeregowego. Latam tak w Protosie 500.
Łącze szeregowo 2x3s2200 robiąc 6s2200 lub równolegle 2x6s1450 robiąc 6s2900. Takim sposobem mam jedne pakiety do dwóch helików.
Pozdrawiam
Bizon220
Trex 450 V2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4421
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez Viper81 » czwartek, 15 lutego 2018, 22:38

Takie coś jest Ci potrzebne.

Obrazek

albo takie

Obrazek

Po co sobie życie komplikować :)
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez robert.bielinski » piątek, 16 lutego 2018, 17:38

Tak się składa że mam sporo pakietów 3S 2200mAh z 450-tki

czyli jak użyje drugiej końcówki ze zdjęcia i rzepa to mogę z nich zrobić 6s 4400mAh i latać w t-rex 550

Powinno się udać ?
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 8
Dołączył(a): czwartek, 29 stycznia 2015, 23:51
Lokalizacja: Komorów

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez bizon220 » piątek, 16 lutego 2018, 20:48

Zależy jakiego kabla użyjesz. Jak szeregowego, to będzie 6s2200 a jak równoległego to 3s4400.
Chyba że 4 pakiety na raz połączysz odpowiednio to i jesteś w stanie uzyskać 6s4400.
Jak masz gniazda i wtyki to sam sobie taki kabel możesz zrobić, zarówno równoległy jak i szeregowy.
Pozdrawiam
Bizon220
Trex 450 V2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4421
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez Viper81 » piątek, 16 lutego 2018, 22:06

robert.bielinski napisał(a):Tak się składa że mam sporo pakietów 3S 2200mAh z 450-tki

czyli jak użyje drugiej końcówki ze zdjęcia i rzepa to mogę z nich zrobić 6s 4400mAh i latać w t-rex 550

Powinno się udać ?


Tak. Złączki które Ci przedstawiam to złączki do połączeń szeregowych. Napięcia się sumują pojemność zostaje jak dla jednego pakietu.
Ja sobie ostatnio zlutowałem takie złącza na XT90 do połączenia szeregowego 2 x 6s 5000 mAh
Dla XT60 wystarczy przewód 12AWG. Natomiast dla XT90 użyłem 10AWG. Im niższa cyfra tym grubszy przewód. Jak masz duże prądy lepiej zastosować złącze wysoko prądowe i grubszy przewód.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez robert.bielinski » czwartek, 8 marca 2018, 17:59

Nie jestem pewien czy dobrze połączyłem kable teraz rozumiem jest równoległe a zależy mi na szeregowym, które należy zamienić ?

URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/7336271686cfb8bb]Obrazek[/URL]

Obrazek
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 4421
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez Viper81 » piątek, 9 marca 2018, 21:03

ŹLE !!!

Wzoruj się na tym

Obrazek


masz mieć + i - na złączu EC5 podłączanym do ESC
czyli:
z podłączanych XT 60 wyprowadzasz przewód + z jednego i - z drugiego bezpośrednio do EC5 - tak żeby znaki się zgadzały !!!
zostanie Ci w tych XT 60 po jednym wolnym + i - Te złącza łączysz razem przewodem czyli + do -
Mam to sprawdzone na XT 90. Działa.

W Twoim ustrojstwie wywal po jednym przewodzie czerwonym i czarnym od EC5. Zostaw tylko jeden czerwony + od jednego XT 60 i jeden czarny - od drugiego XT60. A potem połącz jednym przewodem XT60 - ki. Ich wolne złącza + z -
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez robert.bielinski » niedziela, 18 marca 2018, 14:39

Rozumiem że ma to wyglądać o tak:



Obrazek
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 4421
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez Viper81 » niedziela, 18 marca 2018, 19:57

Yes sir :)
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez robert.bielinski » czwartek, 22 marca 2018, 16:14

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GOTOWE !!!

Dzięki za pomoc ;-)
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 4421
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Połączenie dwóch pakietów 3S ze sobą

Post przez Viper81 » piątek, 23 marca 2018, 12:04

Proszę :)
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Advertisement


Powrót do Elektrownia, czyli o silnikach, ładowarkach, pakietach, lipogardach, bec-ach i reglach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości