Teraz jest poniedziałek, 29 maja 2017, 04:09

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Klapolotki w motoszybowcu .

Dział dla początkujących - tu możesz zadać nawet najbardziej irracjonalne pytanie na temat heli :), ważne, że masz chęć spóbować.

Moderatorzy: Viper81, kamsolik, Scroller, DECHA, maczar, sebul, kenobi36, msk

  • Advertisement


 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » sobota, 23 kwietnia 2016, 21:05

Mam motoszybowiec Easy Glider i apkę TG 9X . Problem jest taki że czasami aby gdzieś blisko wylądować koło siebie to muszę zrobić kilka podejść . Model ma na skrzydłach tylko lotki . Wpadłem na taki pomysł aby te lotki przerobić na klapolotki . Moje pytanie . Jak to by miało wyglądać w praktyce ? W Bg znalazłem taki odbiornik do TG 9X http://www.banggood.com/Wholesale-FS-R6 ... 68604.html . Czy 6-cio kanałowy wystarczy ? Jak to podłączyć ?

Wcześniej miałem podłączone serwa lewej i prawej lotki kablem "Y" do jednego kanału odbiornika . Teraz do serw lewej i prawej lotki muszę podłączyć dwa oddzielne kable . Też za pewne muszą być dwa oddzielne kanały w odbiorniku ? Do którego kanału w odbiorniku mam podłączyć serwo lewej a do którego prawej lotki ? Jak to potem zmiksować w apce ?
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4286
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez Viper81 » sobota, 23 kwietnia 2016, 23:21

bejo napisał(a):Mam motoszybowiec Easy Glider i apkę TG 9X . Problem jest taki że czasami aby gdzieś blisko wylądować koło siebie to muszę zrobić kilka podejść . Model ma na skrzydłach tylko lotki . Wpadłem na taki pomysł aby te lotki przerobić na klapolotki . Moje pytanie . Jak to by miało wyglądać w praktyce ? W Bg znalazłem taki odbiornik do TG 9X http://www.banggood.com/Wholesale-FS-R6 ... 68604.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; . Czy 6-cio kanałowy wystarczy ? Jak to podłączyć ?

Wcześniej miałem podłączone serwa lewej i prawej lotki kablem "Y" do jednego kanału odbiornika . Teraz do serw lewej i prawej lotki muszę podłączyć dwa oddzielne kable . Też za pewne muszą być dwa oddzielne kanały w odbiorniku ? Do którego kanału w odbiorniku mam podłączyć serwo lewej a do którego prawej lotki ? Jak to potem zmiksować w apce ?


Bejo kuknij tu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/30897-w-jaki-spos" onclick="window.open(this.href);return false;ób-zrobić-klapolotki-z-lotek/?p=401768&hl=%20co%20%20dalej&fromsearch=1#entry401768

THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » niedziela, 24 kwietnia 2016, 08:24

O.K. Dzięki ! W Bg zamówię jakiś odbiornik do TG 9X . Myślę że taki może być ? http://www.banggood.com/Wholesale-FS-R6 ... 68604.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Ten 8 Ch jest za duży i za bardzo nie mieści się wewnątrz modelu http://www.banggood.com/FlySky-RC-FS-R9 ... 41157.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez qemay » poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 14:12

Mi się z klapolotkami źle latało - dość mocno ograniczają jednak pracę lotek przez co lądowanie nie było takie precyzyjne.

Pomyśl raczej o modyfikacji skrzydła i zrobieniu normalnych lotek - trochę miejsca przy kadłubie jeszcze jest :)

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » piątek, 13 maja 2016, 17:06

Odbiornik 6Ch do TG 9X już doszedł . Jest już zainstalowany w moim Gliderze. Apka też już zaprogramowana. Wszystko działa super ! Robiłem po kolei tak jak opisał Kolega na forum na tym linku http://pfmrc.eu/index.php?/topic/30897-w-jaki-spos" onclick="window.open(this.href);return false; Tak że 100 krotne Ci dzięki Kolego Viper 81 za ten link !
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4286
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez Viper81 » piątek, 13 maja 2016, 18:02

bejo napisał(a):Odbiornik 6Ch do TG 9X już doszedł . Jest już zainstalowany w moim Gliderze. Apka też już zaprogramowana. Wszystko działa super ! Robiłem po kolei tak jak opisał Kolega na forum na tym linku http://pfmrc.eu/index.php?/topic/30897-w-jaki-spos" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; Tak że 100 krotne Ci dzięki Kolego Viper 81 za ten link !


Nie ma za co :)
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » czwartek, 27 kwietnia 2017, 20:10

Próbuję na nowo zaprogramować apkę TG 9X pod klapolotki w Easy Glider . Ale coś mi nie wychodzi . Wszystko robię jak w podanych linkach .
Coś w ogóle nie działa mi mikser . Gdy daję prawy drążek w lewo lewa lotka idzie do góry a prawa na dół . Ale gdy dam prawy drążek w prawo obie lotki idą w dół . Pokrętło po lewej stronie apki u góry działa w środkowym położeniu trójpozycyjnego przełącznika . Ale tylko lewa lotka . W ogóle nie reaguje przełącznik na tryb lotki / klapy . Pod kanał 1 mam podpiętą lewą lotkę . Pod 6 prawą . Może ktoś mi pomóc rozwiązać ten problem ?
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4286
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez Viper81 » czwartek, 27 kwietnia 2017, 21:43

Na bank coś masz poknocone w ustawieniach. Chcesz mieć tak, żeby na drążku przechyłu mieć wychyły naprzemienne ( góra - dół ) lotek a przy pstryknięciu przełącznika obie lotki na dół - funkcja klapolotek ??? Prześledź ustawienia radia, rewersy etc. Jak to nie pomoże to reset radia.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » czwartek, 27 kwietnia 2017, 21:55

Wcześniej miałem na przełączniku trójpozycyjnym . Przełącznik w pozycji N lotki , pozycja 1 klapolotki albo hamulcolotki . W zależności jak jest przekręcone pokrętło nad lewym drążkiem wychyłu lotek . Nie pamiętam czy coś trzeba ustawiać w AUX - CH na kanale 6 ? Mam na kanale 8 ustawione PIT TRIM . Reszta kanałów ( 5,6,7,9 ) NULL
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » piątek, 28 kwietnia 2017, 08:28

Jak odwrócić wychylanie klap w TG 9X ? Wychylają się na odwrót jak powinny . Autorevers Ail nic nie daje bo wtedy obie wychylają się góra / dół .
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » piątek, 28 kwietnia 2017, 11:45

Robię po kolei jak tutaj napisane ( RC Club eu. ) i lipa !

Czołem!

Zmagałem się już jakiś czas z tematem klapolotek w nadajniku Turnigy 9X - świetny i do tego śmiesznie tani nadajnik modelarski. Google świeciło pustkami, więc przeanalizowałem wszystko jeszcze raz co przeczytałem na znanym wszystkim forum pfmrc i pokombinowałem.

Oto co w końcu udało mi się osiągnąć:

Udało mi się zaprogramować w owym nadajniku klapolotki z prawdziwego zdarzenia.
Działa to w następujący sposób.

Tryb modelu: acro
Serwa lotek wpięte w odbiornik na kanałach 1 i 6
Kiedy przełącznik 3 pozycyjny F.Mode znajduje się w pozycji N mamy do dyspozycji zwykłe lotki. Kiedy ów przełącznik znajduje się w pozycji 1, obie lotki wędrują do dołu lub do góry zachowując dalej funkcję lotek (naprzemienne wychylanie się). A teraz najlepsze, to w którą stronę wychylą się nam lotki i o jak duży kąt, możemy sobie płynnie regulować potencjometrem (ja skorzystałem z Pitch Trim [AUX 2] czyli tego nad lewym drążkiem).

Standardowo aby ustawić tryb lotek na dwóch serwach włącza się w menu opcję "Flapetron". Jeśli opcja ta jest włączona (State ACT) należy ją deaktywować (State INH) i zatwierdzamy klawiszem MENU.
W tej chwili powinniśmy obserwować taką sytuację. Wychylenie drążka lotek powoduje reakcję tylko lewej lotki, pomimo tego, że oba serwa są podpięte do odbiornika.
Z menu wybieramy pozycję PROG.MIX. Wchodzimy w MIX1.
STATE: ACT <- aktywujemy mikser
MASTER: AIL <- kanał nadrzędny: kanał 1 (lotek) - lotka lewa
SLAVE: FLP <- kanał podrzędny: kanał 6 (klap) - czyli druga lotka (prawa)
OFFSET: 0
UPRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do góry w 100 procentach
DNRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do dołu w 100 procentach
SW: ON <- mikser będzie aktywny cały czas, czyli nie potrzeba żadnego przełącznika żeby go aktywować
Zatwierdzamy przyciśnięciem MENU.

W tej chwili sytuacja powinna wyglądać następująco:
Wychylenie drążka lotek powinno spowodować naprzemienne wychylenie się obu lotek w modelu. Czyli właśnie zrobiliśmy własny mikser FLAPETRON.

Teraz wchodzimy do menu DISPLAY. Poruszamy potencjometrem PITCH TRIM (AUX2) i obserwujemy czy któryś z kanałów się wychyla. Jeśli tak, to dobrze (należy zapamiętać czy to AUX1 - ten wyżej, czy AUX2 - ten niżej ulega wychyleniu), jeśli nie, to wykonujemy co niżej:
Wybieramy z menu pozycję AUX-CH (ostatnia na 2 stronie), zjeżdżamy kursorem na kanał 8 (należy pamiętać ze w trybie PPM dysponujemy tylko 8 kanałami) i ustawiamy dla kanału 8 za pomocą klawiszy + / - opcję PIT TRIM. Zatwierdzamy MENU.
Teraz po wejściu w DISPLAY powinniśmy widzieć zmiany w AUX2 kręcąc potencjometrem PITCH TRIM.

Czas zacząć czarować :)
Wchodzimy w PROG.MIX i wybieramy MIX2
STATE ACT
MASTER AUX
(trzeba uważać który AUX się wybierze, w nadajniku mamy dwa AUX w trybie ACRO, dlatego trzeba się upewnić, że mamy wybrany dobry AUX. Producent oprogramowania kiepsko to rozwiązał i oba kanały nazywają się tak samo czyli AUX i AUX. W moim wypadku mam ustawiony ten pierwszy AUX - jest to ten AUX najbardziej po lewej stronie listy opcji dla opcji MASTER [wciskać + do momentu aż przestanie pikać] )
SLAVE AIL
OFFSET 100
UPRATE 100
DNRATE 0
SW ID1 <- mikser będzie działał, kiedy przełącznik 3 pozycyjny będzie w stanie środkowym (1)
Zatwierdzamy MENU

W tym momencie powinniśmy mieć taką sytuację. Po włączeniu przełącznika 3 pozycyjnego w stan środkowy, przy ruchach potencjometrem PITCH TRIM powinniśmy obserwować wychylenie na razie jednej lotki w górę lub w dół, przy czym lotka zachowuje dalej funkcje lotki - po ruchu drążkiem lotka wychyla się dalej.

Wchodzimy teraz do MIX3
STATE ACT
MASTER AUX (tak samo jak w mix2)
SLAVE FLP (czyli kanał drugiej lotki)
OFFSET 100
UPRATE -100 (wartość ujemna, aby druga lotka wychylała się w ta samą stronę co pierwsza)
DNRATE 0
SW ID1 (także pod środkowym stanem przełącznika 3 pozycyjnego)

Zatwierdzamy MENU. Teraz sytuacja powinna być taka: w stanie N przełącznika 3 poz. mamy normalnie działające lotki. Kiedy przełączymy się w pozycję środkową otrzymamy albo klapolotki, albo hamulcolotki w zależności o tego, jak i o ile przekręcimy pokrętło PITCH TRIM.

To by było na tyle.

Teraz moje pytanie . To jak w końcu ? FLAPERON ma być INH czy ACT ? Druga sprawa . Co z AUX -CH ? Co na tych kanałach ustawiać ? Tylko na kanale 8 PIT TRIM a reszta NULL ?
O.K. Pomoc jest już nie potrzebna . Jakoś sam sobie poradziłem . :mrgreen:
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4286
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez Viper81 » piątek, 28 kwietnia 2017, 14:06

No i widzisz Bejo :mrgreen: Głośno pomyślałeś. Sam siebie zapytałeś o odpowiedziałeś sobie sam :D Ale jak już sobie poradziłeś to powinieneś napisać jak ustawić to poprawnie.Bo teraz jak na większości for mamy zaczęty temat i zero informacji jak powinno być poprawnie ustawione radio TGY 9x do klapolotek...
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 1688
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez bejo » piątek, 28 kwietnia 2017, 18:49

W sumie to programuje się apkę po kolei jak opisane w poście powyżej . Niech będzie dla potomnych ! :wink: W lewym MENU ( rysunek apki ) wpisujemy kolejno:
W MODE NAME nazwę modelu .
W TYPE SELE - ACRO.
MODEVAT ( w zasadzie to powinno pisać MODULAT ) - PPM .
STICK SET- MODE 2 .
THRO REVERSE ? - wciskamy zamiast MENU przycisk EXIT .
I to tyle z Menu po lewej stronie .

Teraz przechodzimy do menu po prawej stronie ( rysunek klucza i śrubokręta ) . Wchodzimy w REVERSE . W zależności czy prawidłowo działają poszczególne kanały ( wychył orczyków serw w odpowiednią stronę , uruchamianie silnika ) włączamy revers na danym kanale albo nie . Ja mam powłączane rewersy na AIL ,ELE ,THR , FLP .

TRAINER - w to nie wchodzimy .
SUBTRIM - dokładne ustawianie neutrum orczyków serw . A dokładniej mówiąc klap i steru wysokości i kierunku. Wchodzimy w to jeśli zachodzi taka potrzeba .
E. POINT - limit wychyłu orczyków serw . Fabrycznie poustawiane na wszystkich kanałach góra/dół 100% . Ja mam u siebie ustawione :
AIL 120% 120% (UP/ DOWN )
ELE 060% 120%
FLP 120% 120%
Reszta 100% 100%
THRO HOLD - INH
FLAPERON - INH
CD/R EXPO - ja mam ustawione SW : OFF , CH : RUDD , D/R : 100 , EXP : 000
TRIM - tego nie ruszałem . Jest wszystko poustawiane na 001 <000>
IDLEDOWN - w to nie wchodziłem . Ma być STATE : INH , RATE :000
FAIL SAF tego też nie ruszałem . Wszystko ma być na NOR
TIMER tego nie ruszamy
DISPLAY pokazuje nam czy prawidłowo działają poszczególne kanały ( wychyły zgodne z ruchem drążków )
To była pierwsza strona prawego MENU . Teraz przechodzimy do drugiej strony .
FLAPTRIM w to nie wchodzimy . Ma być : STATE :INH , RATE: 000
W to nie wchodzimy w ogóle ! Wszędzie ma być STATE : INH .
AILDIFF
AIRBRAKE
ELEVFLAP
CV-TAIL
ELEVON
SNOPROLL
THRNEEDL

PROG .MIX w to musimy wejść - mixery . Wchodzimy w MIX 1 i wybieramy po kolei :
STATE : ACT
MASTER : AIL
SLEVE : FLP
OFFSET: 000
UPRATE : 100
DNRATE :100
SW : ON
Teraz przechodzimy do MIX 2 i znowu kolejno wybieramy :
STATE : ACT
MASTER : AUX
SLAVE: AIL
OFFSET : 100
UPRATE : 100
DNRATE : 000
SW : ID1
I przechodzimy do MIX 3 . I kolejno :
STATE : ACT
MASTER :AUX
SLAVE : FLP
OFFSET : 100
UPRATE : -100
DNRATE : 000
SW : ID1
AILVATOR to pomijamy . Ma być na INH
THRODELAY jak wyżej
AUX- CH w to wchodzimy . W CH 8 ustawiamy PIT TRIM . Reszta ma być NULL .

I to tyle ! :D

Mając trójpozycyjny przełącznik (po prawej stronie apki ) przełączony na N mamy normalnie działające lotki . Po przełączeniu w pozycję 1 w zależności w którą stronę mamy przekręcone pokrętło nad lewym drążkiem . Albo obie lotki się podniosą do góry albo opadną w dół . Dodatkowo tym pokrętłem można regulować głębokość wychyłu lotek .
Pozdro; Bejo
samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik Wasp 100 Nano CPX
helik FX067C vel King4
dron V666N
dron FQ 777 -124
cybird Bird2

Avatar użytkownika
 
Posty: 4286
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Klapolotki w motoszybowcu .

Post przez Viper81 » piątek, 28 kwietnia 2017, 21:10

Super !!! Dziękuję w imieniu potomnych bejo :D
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Advertisement


Powrót do Pierwszy Start - czyli jak zacząć przygodę z heli

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość