Teraz jest środa, 23 maja 2018, 12:57

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Moja Lama v4 z niezbędnym upgrade i lepszymi płozami, BL upg

Wszystko o śmigłowcach Lama
  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 770
Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2010, 14:14
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów

Post przez miruuu » niedziela, 9 maja 2010, 15:13

A jak się ma nowy ogon do latania na dworze?
To prawda, że mniej podatny na wiatr boczny?
Da się to odczuć?
Pozdrawiam, Mirek

Avatar użytkownika
 
Posty: 452
Dołączył(a): wtorek, 1 września 2009, 15:38
Lokalizacja: Gdynia

Post przez pawelk770 » niedziela, 9 maja 2010, 15:30

Tak, ogonek xtreme jest bardziej odporny na wiatr.
Yuneec Typhoon Q500 4k
HK 450
CopterX 250 SE
Easycopter v 4,5 colibri pro
ST10+

Avatar użytkownika
 
Posty: 8
Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 00:33

Post przez Tomasz79 » czwartek, 5 sierpnia 2010, 12:42

Pytanie w sprawie diody.

Czy jak podłączę do każdego portu w "4in1" po jednej diodzie migającej z rezystorem 560 OM to nic nie rozwalę w module "4in1" i diody wytrzymają długo w tym modelu? :oops:

Dzięki z góry za odpowiedz.

Nowicjusz Tomasz
Lama 4V jeszcze oryginalna z w³asnymi diodami.
MINI HELIKOPTER RC jako eksponat (spalona elektronika)

Avatar użytkownika
 
Posty: 454
Dołączył(a): sobota, 16 maja 2009, 16:22

Post przez dzu » czwartek, 5 sierpnia 2010, 12:49

Jeżeli podłączysz do pinów od napięcia to tak jakbyś podłączył bezpośrednio do baterii - tak przynajmniej jest w normalnych odbiornikach - rezystor będzie odpowiadał za prąd płynący przez diodę. Jeżeli chodzi o lamę to 2 cele dają 7,4V i nie wiem czy to nie za dużo jak dla diody.

Edit:
Zerknąłem na schemat Pieda i mój opis pasuje do portów od serw. Natomiast porty od silnika działają trochę inaczej.
Jeżeli przetestujesz podłączanie diody z rezystorem bezpośrednio do pakietu i dioda się nie spali, możesz podłączyć ją do pinów
odpowiedzialnych za zasilanie serwa. Najlepiej policzyć jaki prąd popłynie dla tego napięcia i rezystora przez diodę i dobrać odpowiedni
rezystor w zależności od prądu diody, w sieci jest mnóstwo przykładów jak to policzyć.
pp

[font=Courier New]...'_'...
^^^^^^^^^^[/font]

Avatar użytkownika
 
Posty: 8
Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 00:33

Post przez Tomasz79 » czwartek, 5 sierpnia 2010, 23:03

Podłączyłem się do tych trzech pinów znajdujących się pod pinami serwomechanizmów.
Mierzyłem tam napięcie i wynosi ok 5 volt niezależnie od tego jak chodzą silniki i serwa.
Znalazłem jeszcze taką stronę z parametrami różnych diod migających i okazało się że one
potrzebują dużego napięcia nawet do 9 volt. Więc raczej nie trzeba stosować żadnych rezystorów
do migających diod.
Diody nie migające potrzebują rezystora do zmniejszenia napięcia, który musi być przylutowany do koñcówki ze znakiem napięcia "+" .

Link do strony diody migające: Diody parametry
Link do strony liczącej oporniki dla diod: Kalkulator oporników dla diod

Dzisiaj posiedziałem nad tym trochę i pogrzebałem po sieci i to są efekty.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Tomasz

Avatar użytkownika
 
Posty: 335
Dołączył(a): sobota, 2 stycznia 2010, 22:14
Lokalizacja: Warszawa-Targówek

Post przez Friend » piątek, 6 sierpnia 2010, 00:09

Ale w parametrach LED tylko 2 razy trafiłem na prąd 30mA.
Zakładając taki prąd dla wszystkich i zgrubsza napięcie przewodzenia 2 V to mamy:
zasilanie - napięcie diody = 3V
napięcie strat / prąd przewodzenia = opornik

oporniki między 100 a 200 om będą Twoim przyjacielem, bierz te większe dla bezpieczeñstwa, jasność nie ucierpi.
CX450SEV2 - HiModel 40-55pro/Turnigy 2836-3200/Rhino 4S 1850mAh-40C/Corona DS919MG/Align DS520+GP780
[s]HK250GT - HiModel 18pro/Turnigy 2632-3400/Nano-Tech 850mah-25C/TGY-90S(MG-90S)/RX2610V2/HK-922MG[/s]

WK2801pro

Avatar użytkownika
 
Posty: 69
Dołączył(a): piątek, 16 września 2011, 13:58
Lokalizacja: Wrocław

Post przez msnrc » sobota, 21 stycznia 2012, 20:42

Mam pytanie co do pierwszej użytej przez Ciebie kabinki. Jak umieściłeś w niej gumki? Pisałeś, że zrobiłeś w niej otwory dziurkaczem biurowym. Nie były za duże? Wklejałeś potem gumki czy tylko wsadzałeś?

Avatar użytkownika
 
Posty: 335
Dołączył(a): sobota, 2 stycznia 2010, 22:14
Lokalizacja: Warszawa-Targówek

Post przez Friend » sobota, 21 stycznia 2012, 22:23

Gumki niebieskie (nie wiem skąd je miałem) są wystarczająco duże i nie spadały.
Po za tym pręcik trzymający gumki u mnie był dłuższy (dorabiany) i spokojnie to się trzymało.
CX450SEV2 - HiModel 40-55pro/Turnigy 2836-3200/Rhino 4S 1850mAh-40C/Corona DS919MG/Align DS520+GP780
[s]HK250GT - HiModel 18pro/Turnigy 2632-3400/Nano-Tech 850mah-25C/TGY-90S(MG-90S)/RX2610V2/HK-922MG[/s]

WK2801pro

Avatar użytkownika
 
Posty: 69
Dołączył(a): piątek, 16 września 2011, 13:58
Lokalizacja: Wrocław

Post przez msnrc » sobota, 21 stycznia 2012, 22:24

Dziękuję za odpowied¼ :)

Advertisement

Poprzednia strona

Powrót do Lama

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość