Teraz jest piątek, 25 maja 2018, 03:29

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Lama v4 problem z łącznością

Wszystko o śmigłowcach Lama
  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): środa, 3 sierpnia 2011, 19:01

Lama v4 problem z łącznością

Post przez Kubens » czwartek, 23 lipca 2015, 23:21

Witam wszystkich bardzo serdecznie, otóż mam problem nad którym głowię się już drugi dzieñ. Posiadam używaną lamę, którą odkupiłem 2-3 lata temu od wujka modelarza. Wszystko pięknie fajnie, upgrady typu łopaty, ogon, wały zrobione i sobie śmigała. Parę niegro¼nych kretów zaliczonych, ale wszystko było ok kiedy używałem jej ostatni raz czyli właśnie 2-3 lata temu. Teraz postanowiłem odkurzyć lamę i ogólnie doprowadzić ją znowu do użytku. Baterie w apce wymieniłem, pakiety naładowałem, przeczyściłem i nasmarowałem części. Włączam apke, podpinam pakiet a lama zachowuje się jak przy wyłączonej aparaturze. Odłączałem każdy element od 4 in 1 tj. każde serwo i silnik osobno podpięte. Wygląda mi to na uwalony 4 in 1 albo kwarce do wymiany. Załączam również filmik z zachowania lamy.
Pozdrawiam i liczę na szybki odzew :)

Filmik

Avatar użytkownika
 
Posty: 4428
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Lama v4 problem z łącznością

Post przez Viper81 » piątek, 24 lipca 2015, 00:04

Witaj. Zarejestrowałeś się w 2011 roku na forum :) Gdzie byłeś kolego ? :)
Lama zachowuje się tak jakby nie była zbindowana z nadajnikiem. Od tego zacznij. Sprawd¼ reakcję na ruchy drążkami aparatury. Po drugie trzepanie serwami może wskazywać na zbyt dużą czułość żyroskopu albo na zbyt małe napięcie z regulatora. W jakiej kondycji jest pakiet ? Latałem na początku Big Lamą i te objawy wyglądają na to co napisałem. Uszkodzenie 4 in 1 jest tu też możliwe ale mało prawdopodobne.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): środa, 3 sierpnia 2011, 19:01

Lama v4 problem z łącznością

Post przez Kubens » piątek, 24 lipca 2015, 11:50

Tak jak pisałem, życie mnie zabrało od lamy :P
Więc tak, mam wersje 35 MHz i o ile się orientuje wersje z kwarcami nie były bindowane, a jeśli były to nigdzie nie widziałem jak ją zbindować. Na drążki aparatury nie reaguje w ogóle. ¯yroskop przykręciłem na maksa. Pakiet fabryczny jest w stanie powiedzmy dobrym, ale mam też drugi firmy Max Force 25C 900mAh i ten jest w bardzo dobrym stanie.
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowied¼ :)

 
Posty: 131
Dołączył(a): poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:28
Lokalizacja: Swarzêdz

Lama v4 problem z łącznością

Post przez tadeuszk » niedziela, 26 lipca 2015, 08:53

Witam - proponowałbym oczyszczenie gniazd oraz wyprowadzeñ kwarców zarówno w odbiorniku jak nadajniku.
Na dodatek warto by było sprawdzić czy nadajnik po włączeniu wysyła sygnał nośny 35MHz.

Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): środa, 3 sierpnia 2011, 19:01

Lama v4 problem z łącznością

Post przez Kubens » niedziela, 26 lipca 2015, 13:37

Witam również!
Dziękuję za odpowied¼. Jak sprawdzić czy nadajnik wysyła sygnał?

 
Posty: 131
Dołączył(a): poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:28
Lokalizacja: Swarzêdz

Lama v4 problem z łącznością

Post przez tadeuszk » niedziela, 26 lipca 2015, 16:17

Można na zakresie UKF 88-108 - zbliżając nadajnik do odbiornika radiowego .
Do tego njiepiej nadaje sie odbiornik z antena teleskopową.

 
Posty: 91
Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 21:16

Lama v4 problem z łącznością

Post przez Columbus » niedziela, 26 lipca 2015, 23:43

Najlepiej i najtaniej chyba będzie znale¼ć kogoś w pobliżu z podobną apką. Wtedy można sprawdzić konkretnie nadajnik i odbiornik podmieniając kwarce, nie narażając się na dodatkowe koszty związane z zakupem i podmianą podejrzanych elementów. Kwarce są podatne na uszkodzenia mechaniczne. Nadajnik z uszkodzoną koñcówką mocy powinien działać na kilka metrów, tak miałem w swoim przypadku. Można sprawdzić apkę pod symulatorem. Jeśli działa to przynajmniej wiadomo że część sterownika jest sprawna. Może być uszkodzony sam nadajnik wielkiej częstotliwości. Odbiornik bez sygnału nadajnika może generować dziwne zachowanie się serw w zależności od innych sygnałów zakłócających jego pracę.

Advertisement


Powrót do Lama

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość