Teraz jest niedziela, 22 października 2017, 12:03

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Brain - refleksje

Wszystko o systemach FlybarLess, czyli nie ma połowy wirnika a lata.

Moderatorzy: Scroller, maczar, kenobi36

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » piątek, 10 lipca 2015, 15:29

Czujniki Algina współpracują z brainem http://m.strefahobby.pl/product-pol-249 ... -G600.html
Tylko sprawd¼ sobie polaryzację czy masz zgodną i ewentualnie dopasuj. Możesz użyć adaptera - przejściówki.
Generalnie więcej czujników współpracuje z brainem. Ja Ci podaję przykładowy. Możesz poszukać na hobbykingu lub w kraju.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 33
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 01:20
Lokalizacja: Nysa

Post przez gryzligg » piątek, 10 lipca 2015, 17:16

dzięki za info

myślałem że jest jakiś czujnik który po podpięciu będzie działał plug&play
Z czujnikiem Aligna mam już jakieś doświadczenie i pewnie spróbuje go jakoś podłaczyć
t-rex 700 Nitro PRO DFC, t-rex 600 Nitro DFC, t-rex 500 E, HK-450 PRO TT

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » piątek, 10 lipca 2015, 17:25

Całkiem możliwe że będzie gadał z brainem ten alginowski bez sztuczenia. Słyszałem, że czujniki hobbywing też chodzą bez problemu.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 33
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 01:20
Lokalizacja: Nysa

Post przez gryzligg » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:53

T-rex 700 oblatany jednak pojawił się kolejny mały problem z Brainem

mianowicie problem jest z kalibracją kanału GAIN - (100% czułości w aparaturze daje tylko 79% w Brainie)
jak rozwiązać ten problem, ogon niby trzyma ale brakuje jeszcze z 2,3% by ogon był super.

¯eby lepiej zrozumieć problem zamieszczam zdjęcia
czułość na aparaturze 100%
Obrazek

podgląd kanału GAIN na kompie
Obrazek

 
Posty: 167
Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 15:15
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź

Post przez ElGrey » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 21:56

Z doświadczenia, niestety Brain i słabe serva nie idą w parze :( ja mam 2 Brainy w Gobach i z różnymi ustawieniami Gain nigdzie nie przekracza 75% na apce, a ekstremum to G 380 gdzie na KST 515 mam 38% i trzyma, zainwestuj w lepsze Servo na ogon, a problem zniknie :wink:
CopterX 450 pro V5 DFC,
CopterX 450 Black Angel DFC,
Goblin 380,
Goblin 500,
PA Extra 260 w budowie.

 
Posty: 33
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 01:20
Lokalizacja: Nysa

Post przez gryzligg » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 22:18

mam DS 650 na ogonie - jeśli to jest słabe serwo to dzięki za rade

szukam konkretnego rozwiązania bo nie wierzę że się nie da ustawić więciej niż 79% GAIN'a

 
Posty: 2856
Dołączył(a): czwartek, 8 listopada 2007, 02:16
Lokalizacja: Tu w tym mieście Wadowicach wszystko sie zaczęło

Post przez Wiktor » wtorek, 4 sierpnia 2015, 08:28

to se podbij w travel adj kanał gyro( flap)
lataæ to cza umiæ
klimatyzatory Kraków

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » wtorek, 4 sierpnia 2015, 16:37

Po lewej stronie fotki ustawieñ masz na czarnym polu napisane że należy tak ustawić czułość w aparaturze żeby w programie pokazało 45 % Więc nie 100%.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 55
Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 15:54

Post przez seba494 » wtorek, 4 sierpnia 2015, 20:16

jest 7 części warto się zapoznać

https://www.youtube.com/watch?v=zeD2TCIz4DI

 
Posty: 33
Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2011, 01:20
Lokalizacja: Nysa

Post przez gryzligg » środa, 5 sierpnia 2015, 22:05

Viper81 napisał(a):Po lewej stronie fotki ustawieñ masz na czarnym polu napisane że należy tak ustawić czułość w aparaturze żeby w programie pokazało 45 % Więc nie 100%.

poniżej 50% czułość wyłącza się Head Lock - latanie na 45% bez Head Lock'a mija się z celem


Wiktor napisał(a):to se podbij w travel adj kanał gyro( flap).

nie do koñca wiem jak to zrobić, zmieniając zakresy w apce nic się nie zmiania w programie (dalej 79%), a w programie w widoku Advenced nie zabardzo się orientuje.


seba494 napisał(a):jest 7 części warto się zapoznać

https://www.youtube.com/watch?v=zeD2TCIz4DI.

von DEUTSCH ale się zapoznam

Advertisement

Poprzednia strona

Powrót do Systemy FLybarLess

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości