Teraz jest wtorek, 12 grudnia 2017, 20:09

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

3GX jak uruchomić

Wszystko o systemach FlybarLess, czyli nie ma połowy wirnika a lata.

Moderatorzy: Scroller, maczar, kenobi36

  • Advertisement


 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

3GX jak uruchomić

Post przez Nicco_Martin » środa, 14 stycznia 2015, 23:05

Witam. Kupiłem używany 3gx i zastanawiam sie czy w ogóle jest sprawny. Czy po podłączeniu tylko zasilania powinna mrygnąć jakaś dioda? Gdzie się podłącza regulator do odbiornika czy fbl-a?Sory za głupie pytanie ale w zyx jakoś łatwiej jest żałuje że kupiłem 3gx bo to zbędne komplikacje :?

Avatar użytkownika
 
Posty: 4411
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

3GX jak uruchomić

Post przez Viper81 » środa, 14 stycznia 2015, 23:41

Eeeeee no wiadomo przesiadka na nowy system i pierwszy stres ale się nie martw. Są na pewno jakieś manuale a z tego co wiem kolega DECHA używał tego systemu w Rexiu 450. Ja latam na zyx.

Tu masz manuale http://www.align.com.tw/manuals-en/flybarless/
Zobacz, może sam coś wydedukujesz. Jak nie to poczekaj może ktoś się odezwie. Zasada przy każdym systemie jest taka, że trzeba starać się mieć najnowszy soft i zawsze trzeba system skonfigurować. Zgrać z odbiornikiem i nadajnikiem. Tak jak to robiłeś w zyx.

Tu jest kilka odcinków konfiguracji 3GX
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MiHpiMnJPQs[/youtube]
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » czwartek, 15 stycznia 2015, 20:52

Moje przykładowe podłączenie
http://zapodaj.net/images/aa15887e94e53.jpg

Podłączałem też zasilanie do odbiornika ale gdy zasilanie jest w fbl-u nie daje zasilenia na odbiornik

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » czwartek, 15 stycznia 2015, 22:56

Jak masz dodatkowe kable to wpleć masę i plus z gniazda BAT OUT w którąś wtyczkę w odbiorniku.

Ten wolny fioletowy przewód throtle też możesz wpiąć w odbiornik w kanał 3, natomiast regulator wepniesz w 3GXa tam gdzie na schemacie masz serwo THR, 3GX powinien działać przelotowo.

Obrazek
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 16 stycznia 2015, 00:11

Działa :D Tylko nie widze opcji wyboru serw cykliki digital/analog bo mam analogowe i strasznie brzęczą jak podłączam. Czyż bym musiał to ustawiać tym przyciskem na gyro? Nie da się wszystkiego przez pc zrobić?

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » piątek, 16 stycznia 2015, 00:21

W starym sofcie chyba się to robiło z aparatury po wejściu w setup 3GX za pomoca guzika, jak się przyjrzysz na diody na 3GX to jest tam AS i DS.
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » niedziela, 18 stycznia 2015, 21:53

Cześć

Też zaczynałem od zera z tym właśnie systemem z pomocą kolegów udało się go poprawnie i bezboleśnie uruchomić.

Odnośnie serv cykliki:

To avoid damage to servos, only digital servos should be used for swashplate.

Na nasz, na cyklikę tylko cyforwe. Natomiast na ogon jak najbardziej może użyć analoga i jest opcja do zmiany typu serwa ogonowego, można też wybrać szybkość pracy: 760us lub 1520us. Do cykliki brak takowej opcji.
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 23 stycznia 2015, 22:23

Sory że dopiero teraz odpisuje, ale dopiero doszły mi nowe cyfrowe serwa. Mam takie pytanie jeszcze. W instrukcji jest narysowane że bec idzie do BATT/AUX OUT a ten mam połączony z odbiornikiem bo inaczej nie działa. Więc po odcięciu czerwonego kabelka w reglu beca mostkować do tego przewodu z batt aux-odbiornik? czy w to samo gniazdo co esc?

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » sobota, 24 stycznia 2015, 00:22

Nie aktualne. Sprzedaje to badziewie. Usunąć temat

Avatar użytkownika
 
Posty: 194
Dołączył(a): piątek, 2 grudnia 2011, 21:04
Lokalizacja: Bytom

Post przez RCForever.pl » sobota, 24 stycznia 2015, 09:31

Możesz wysłać do nas - wyregulujemy, oblatamy :)
www.RCForever.pl

Najtañsze czê¶ci do 250 / 450 V2 / 450 PRO/SPORT
Produkty ALIGN, TAROT, GOBLIN, KST, ZEAL, RJX, XTREME PRODUCTION, SPEKTRUM, SCORPION, KONTRONIK, YGE, MKS

 
Posty: 35
Dołączył(a): sobota, 5 grudnia 2009, 21:46

Post przez tomnow95 » piątek, 30 stycznia 2015, 14:28

Dla mnie 3gx ma jedną z najprostszych możliwych kalibracji :) Nie jest to takie trudne :)
Compass Odin 90N
T-Rex 700 E DFC 800mx, HV
T-Rex 600N FBL
T-Rex 600 ESP FBL 12s
T-Rex 600 FOTO 12s
Mini-Titan E325
T-Rex 250
Aurora 9

Advertisement


Powrót do Systemy FLybarLess

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości