Teraz jest sobota, 21 października 2017, 16:10

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Pierwszeñstwo logowania ESC-FBL Problem

Wszystko o systemach FlybarLess, czyli nie ma połowy wirnika a lata.

Moderatorzy: Scroller, maczar, kenobi36

  • Advertisement


 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Pierwszeñstwo logowania ESC-FBL Problem

Post przez Nicco_Martin » czwartek, 29 stycznia 2015, 18:04

Witam. Po dłuższym czasie kompletując elektronikę do mojej pierwszej sześćsety mam już wszystko podłączone. ZYX podłączony do odbiornika, esc do odbiornika i bec do odbiornika(czerwony kabelek esc wyciągniety) ESC zasilany z pakietu 6s a bec podłączony do innego pakietu 3s . Jednak nie spodziewałem się następującego problemu. Regulator zanim się zaloguje musi powolutku wyśpiewać sobie każdą cele i po sekundzie czekania jeszcze powitalna melodyjka....to wszystko trwa ok 6 sekund albo i dłużej, kiedy zyx zalogowywuje się szybciej i wymiguje jakiś błąd ( Nie powolne miganie czerwoną diodą tylko szybkie miganie co 2sek.)Teoretycznie wszystko działa gyro reaguje jak trzeba ale tak nie może być. Przet chwilą obaliłem swoją teorię. Podłączyłem do esc 3s żeby szybciej się zalogował i udało mu się zalogować przed zyxem. Już sam nie wiem. Wcześniej tak samo mi migało ale to dlatego że przełączyłem tylko gyro z 450ątki do 6sety i były ustawione inne serwa. Po przełączeniu typu serw było ok. A teraz nie wiem czego tak miga :? przypominam że podczas tego migania gyro pracuje normalnie

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Pierwszeñstwo logowania ESC-FBL Problem

Post przez Viper81 » czwartek, 29 stycznia 2015, 18:52

Masz jakiegoś manuala do ESC ? Może uda się zsynchronizować czas logowania ESC i ZYX. Masz poprawnie wszystko połączone ?
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 182
Dołączył(a): wtorek, 18 września 2012, 22:24
Lokalizacja: okolice Lublina

Pierwszeñstwo logowania ESC-FBL Problem

Post przez przemekpal » czwartek, 29 stycznia 2015, 19:59

Jesli to zyx-s2 to instrukcja mowi ze takie mruganie jest spowodowane zbyt niskim napieciem. Zyx wykrywa napiecie ponizej 3,8V glownie poprzez duzy pobor serw cyfrowych i zaczyna migac.
U mnie miga tak samo ale tez wszystko dziala. Dzieje sie tak na reglu kdsa 40a z becem 5V/2A. Zamowilem Yepa z o wiele mocniejszym becem no i zobaczymy.
Z drugiej strony jesli Ty zasilasz osobnym becem to nie wiem.. W kazdym razie tak prawi instrukcja.
ALZRC 450 FBL ZYX-S2
V977 najlepszy mikrus 6ch jaki mia³em
Mikro quady: CX-11 i CX-10
3 x V911
By³y: V922, V933, Wasp Nano CPx, 450QS

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 30 stycznia 2015, 10:19

Nie miałem wczoraj internetu żeby odpisać. Zacznijmy odnowa . Chyba to nie jest wina regla bo teraz zauważyłem że udaje się normalnie zalogować gyro, ale gdy tylko poruszę serwami wywala ten błąd. Tak, tak znam skłonność zyx-a do zakłóceñ z serwami tylko teraz to nie serw wina ponieważ:
a) Gdy zyx zakłócały corony to powoli jednostajnie dioda migała i nie reagował na nic. Po za tym teraz to nie mam coron tylko 3xDS615 i BL750H
b)Gdy podłączam tylko regiel i jego wbudowany bec (bez zewnętrznego) jest ok i ile bym nie machał serwami i jak mocno to nie pokazuje błędu.
c)Podłączałem też bec z 4 akumulatorków paluszków żeby wyeleminować za małą moc zasilania

Podłączyłem miernik . W czasie lu¼nego machania serwami napięcie na odbiorniku z beca zewnętrznego spada z 5.68 na 5.3 Podczas zablokowania serw tarczy mam 4.5v
No i w czym problem? Prądu chyba starczy a wine serw wyklucza wbudowany bec regla na którym wszystko działa :roll:

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » piątek, 30 stycznia 2015, 10:59

Witaj

Jeżeli jest z napięciem jak piszesz czyli spadek z nominalnego 5.68 ( co to za wartość wgl. nie powinno być 6V ? ), spadek do 4.5V to ewidentny overload (przeciążenie). Te 4.5V to absolutne minimum dla tego serwa nie powinno tak spadać.

Na ZYX sie nie znam ale polecam sprawdzić:

- Poprawność działania BEC jak ustawisz go na 6V ma dawać 6V przy 3 serwach podpiętych bez poruszania nimi > zweryfikować podłączenie BEC do pakietu.
- Zweryfikuj max. prad ciagly BEC-a oraz w piku, dla tyh serw 5A BEC , ile ma twoj wg. specyfikacji ? I w ogóle co to za BEC ?
- Czy serwa bez napięcia poruszają się gładko bez zacięć , czy ruch serwa nie jest blokowany przez ramę ?
- Typ serwa w ZYX (Cyfrowe), frame rate: 1520us ?

Tyle co mi przychodzi do głowy aby sprawdzić.
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » piątek, 30 stycznia 2015, 13:33

Dziwne te spadki napięć. Zachowanie zyx-s2 wydaje się być powiązanie z serwami ale zanim serwa ruszą dostają sygnał z zyx-a a on dostaje sygnał z odbiornika. No i jest jeszcze nadajnik. Te rzeczy wydają się być najmniej prawdopodobne ale czasami problemy tkwią w najmniej oczekiwanych miejscach.
Tu bezpośrednim podejrzanym jest cały czas ESC. Podłączasz z wbudowanym BEC-em i jest ok. Podłączasz na zewnętrzny i jest kicha? Dobrze zrozumiałem?
Spróbuj jeszcze podłączyć Serwa bezpośrednio do odbiornika
Pomiñ ZYX. Zmierz spadki napięć. Będzie jakiś obraz.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 30 stycznia 2015, 16:16

Podładuje telefon to postaram się co nieco nakręcić
Teraz zauważyłem że i na becu regla to samo się dzieje tylko trzeba dłużej machać drągami

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 30 stycznia 2015, 18:30

Raz błąd wywala od razu raz po machaniu serwami...
pomiar z zewnętrznego beca serwa bez oporów.

http://przeklej.org/file/mWDVcF/VIDEO0008.mp4

Wpadłem na pewien pomysł. Można by odbiornik wraz z zyx zasilić z regla a serwa zasilić z beca. W tedy gyro będzie miało takie samo napięcie przez cały czas bez względu na ruchy serw i bez żadnych zakłóceñ. Tylko trzeba się pobawić z łączeniem kabelków serw. Dobrze w ogóle myślę? można tak zrobić?

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 30 stycznia 2015, 18:33


Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » piątek, 30 stycznia 2015, 19:38

Próbowałeś podłączyć serwa bezpośrednio do odbiornika z pominięciem zyx ? Zrób tak i pomierz napięcia. Zobaczymy czy też spadają.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » piątek, 30 stycznia 2015, 20:28

Podłączyłem bezpośrednio i napięcie spada identycznie ale nie widzę w tym nic dziwnego :roll: przy okazji podłączyłem zyx bez serw i nie było problemu. Potem włączyłem go z jednym serwem i już błąd. Serwa ustawiałem na 250 i 333Hz. Może spróbuje z oddzielnym zasilaniem serw?

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » piątek, 30 stycznia 2015, 20:53

Nie chodziło o szukanie czegoś dziwnego tylko o wykluczenie udziału ZYX w tworzeniu zakłóceñ. Jak widać nie ma on nic wspólnego ze spadkami napięć na serwach a błąd, który sygnalizuje miganiem wydaje się być rzeczywisty.
Próbuj tylko nie popal niczego :)
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » sobota, 31 stycznia 2015, 20:57

Serwa nie działają na oddzielnym zasilaniu. Na becu reglowym nic się nie dzieje tylko z zewnętrznym na tym zwykłym i na tym z czterech paluszków :cry: Brak pomysłów

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Post przez Viper81 » sobota, 31 stycznia 2015, 21:25

Tak myślałem... Serwa są sterowane albo z żyroskopu - jak w FBL albo bezpośrednio z odbiornika jak w FB.
Na BEC-u reglowym nic się nie dzieje ? Tzn normalnie wszystko działa ??? Trochę ta sprawa zamotana. Skoro na BEC-u w reglu wszystko jest ok to zostaw to tak. Jeżeli nie, można albo dalej szukać, albo próbować latać czujnie.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

 
Posty: 296
Dołączył(a): czwartek, 15 grudnia 2011, 22:30

Post przez Nicco_Martin » sobota, 31 stycznia 2015, 22:01

Dużo już tych prób było nie pamiętam....chyba z raz albo 2 razy tylko błąd się pojawił na reglowym becu a tak to ok. Regiel ma 4a bec to po starcie będzie gorocy :? i tak bez głowicy jak ogon testowałem rozkręciłem go i regiel był ciepły :D Może poszukam regla z mocniejszym becem :idea:

Advertisement

Następna strona

Powrót do Systemy FLybarLess

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość