Teraz jest czwartek, 22 lutego 2018, 22:40

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Czyli wszystko o sprzęcie, który steruje naszym ogonem :)

Moderator: kenobi36

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 452
Dołączył(a): sobota, 8 października 2011, 19:16
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez marketleader » środa, 29 sierpnia 2012, 08:35

A są też regulatory fast PWM do silników szczotkowych (bo taki jest na ogonie DH9100)? Jeżeli nie to zastosowanie szybszego regulator będzie wymagało również wymiany silniczka ogonowego na bezszczotkowy. Chyba, że da się jakoś przeprogramować taki regulator szczotkowy - dla bezszczotkowców widzę, że takie akcje są robione.

@Poozon pochwal się wreszcie jak poszło z przeróbką. Może wstawisz jakieś fotki szczegółów.

 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez Poozon » piątek, 31 sierpnia 2012, 10:30

Sorry za brak odpowiedzi ale z racji pracy nie miałem możwliości zająć się tematem.
Mój chura optymizm był trochę przedwczesny. Mianowicie ustawienie żyra GA250 na najniższą częstotliwość sygnałów wyjściowych 70 Hz powoduje, że regiel działa ale ...
nie działa do koñca z oczekiwaniami, tzn. wydaje mi się, że silnik w takiej konfiguracji ma dwa stany. Albo działa albo nie działa. Nie ma możliwości płynnej regulacji obrotów tego silnika.
Efekt jest taki, że kiedy żyro zaczyna działać, silnik skokowo zaczyna się obracać z maksymalną prędkością i zatrzymuje się, i tak w kółko.
Odnoszę wrażenie, że ten regiel jest za wolny do tego aby to żyro mogło nim sterować.
Zastanawiam się w jaki sposób należy ustawić to żyro do pracy z reglem. Procedura ustawienia mówi, że ustawia się m.in. maksymalne i minimalne wychylenie łopat wirnika ogonowego.
Co powinienem ustawić przy podłączeniu regla i silnika ?? Maksymalne i minimalne obroty silnika na ogonie ??

Trudno powiedzieć jaki regulator jest oryginalnie w DH9100. Jest to kawałek elektroniki na której jest wszystko. Zastanawiam się czy tam wogóle jest jakieś żyro skoro cała zabawka kosztuje trochę ponad 200 zł.

Btw. uparłem się, że ten helik będzie latał i zrobię to ;) wiem, że mało to opłacalne ale ... sporo się nauczyłem przy okazji tych przeróbek.
Na pewno się pochwalę jak skoñczę ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez qemay » piątek, 31 sierpnia 2012, 10:43

Wcisnęło mi się cytuj zamiast zmieñ i mamy doublepost. A wszystko dlatego, że na tym forum trzeba się spieszyć (bo się jeszcze zdarzy ze podczas pisania przydługiego posta sie sesja przedawni i będzie zabawa z logowaniem... która wiemy jak sie koñczy - na stronie głównej zikuli zamiast w wątku...).
Ostatnio edytowano piątek, 31 sierpnia 2012, 10:46 przez qemay, łącznie edytowano 1 raz

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez qemay » piątek, 31 sierpnia 2012, 10:44

Widzę tu trzy problemy.

Po pierwsze regulacja zakresu gazu na reglu. Niestety nie przychodzi mi teraz do głowy jak by można to ustawić na pewno, tylko przypuszczenia czy to zadziała - nie wiem.
Problem jest następujący - większość regulatorów należy nauczyć na jakim zakresie mają pracować. Natomiast to co podaje zyroskop podawane jest na limitach jego pracy.

Należało by zrobić tak, ustawić żyroskop w tybie Rate, zainicjalizować, po czym wychylić drążek tak by żyrko podawało stan maksymalny, podłączyć regulator ale odłaczony od prądu, po czym (z drążkiem cały czas wychylonym na maksa) podłączyć regulator do prądu. Większość regulatorów w tym stanie przechodzi w stan programowania zakresu gazu wydając kilka d¼więków z silnika. Teraz należy przesunąć drążek w miejsce gdzie jest minimum.

!UWAGA! trzy ważne rzeczy zyrko i odbiornik trzeba jakoś zasilić, bo regulator i jego bec włączamy pó¼niej. DWA !!! należy na czas operacji odłączyć BEC regulatora z obwodu (wyciągnąć i zabezpieczyć czerwony kabel z wtyczki regulatora). Trzy - procedura może zadziałać, ale nie musi bo ustawianie zakresu gazu na twoim reglu może wyglądać inaczej.

Druga sprawa to inicjalizacja regulatora.
Większość inicjalizuje się przy stanie drążka na 0 - co będzie podawał żyroskop po włączeniu?

Trzecia sprawa to prawidłowe ustawienia regulatora
Należy wyłączyć softstart i hamulec.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 452
Dołączył(a): sobota, 8 października 2011, 19:16
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez marketleader » piątek, 31 sierpnia 2012, 17:14

A możesz wrzucić jakiś filmik? Może wzmocnienie żyro jest za duże?

qemay napisał(a):Druga sprawa to inicjalizacja regulatora.
Większość inicjalizuje się przy stanie drążka na 0 - co będzie podawał żyroskop po włączeniu?


Wygląda na to, że trzeba by podłączać zasilanie przy drążku ogona na max w lewo. Wtedy sygnał z żyro do regla będzie zero. No chyba, że ten regielek do silników szczotkowych jakoś inaczej się programuje i inicjalizuje.

 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez Poozon » sobota, 1 września 2012, 10:09

Ciekawostka ... czekając na części do tego helika, zacząłem składać Belta CP. Przełożyłem to żyro, podłączyłem wszystko jak należy tym razem planując podłączyć serwo ogonowe.
¯yro cały czas miga wolno kolorem czerwonym. Manual mówi o braku sygnału gain.
Jakieś sugestie ??

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez kenobi36 » sobota, 1 września 2012, 21:17

Próbowałeś podłączać czerwoną wtyczkę do innych kanałów, np zamiast któregoś serwa?
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie silnika do żyroskopu GA250

Post przez Poozon » niedziela, 2 września 2012, 09:43

Po temacie: urwałem kabel sterowania we wtyczce gain ;)
Naprawione i działa.

Advertisement

Poprzednia strona

Powrót do Żyroskopy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość