Moderator: kenobi36
Poozon napisał(a):czyli ga250 miałoby mieć wejście analogowe ale wyjście już cyfrowe ?
Poozon napisał(a):Przy okazji pytanie: czy w "tañszych" helikopterach w których na jednej płytce jest odbiornik, regulator ... jest również żyro ?
Czy helik za 200 zł mający na pudle info o żyroskopie faktycznie go ma czy to tylko taka ściema marketingowa ?
Poozon napisał(a):Przy niskich obrotach wirnika głównego helik utrzymuje pozycję. Udało mi się dobrać odpowiednie obroty wirnika ogonowego. Ale już przy większych obrotach helik dostaje rotacji. Pomyślałem sobie, że żyro będzie rozwiązaniem tego problemu.
marketleader napisał(a):Poozon napisał(a):czyli ga250 miałoby mieć wejście analogowe ale wyjście już cyfrowe ?
GA250 ma tryb standardowy, w którym częstotliwość sygnału wyjściowego jest 70Hz, czyli w sam raz do "analogowych" odbiorników sygnału (analogowe serwo, regiel).
shacker napisał(a):Nawet w manualu jest napisane by NIE UZYWAC serw analogowych.
Poozon napisał(a):OK Panowieja przetestowałem podłączenie silnika ogonowego poprzez regiel do żyro GA-250.
Jakie wyniki obstawiacie ?? Działa czy nie ??
Wiktor napisał(a):myśle że nawet jeśli będzie działać to efekt może nie zadawalać. poszukaj coś co działa z 270Hz w zwyż
marketleader napisał(a):Poozon napisał(a):OK Panowieja przetestowałem podłączenie silnika ogonowego poprzez regiel do żyro GA-250.
Jakie wyniki obstawiacie ?? Działa czy nie ??
Skoro tak się ucieszyłeś (:wink:) to pewnie działa.Wiktor napisał(a):myśle że nawet jeśli będzie działać to efekt może nie zadawalać. poszukaj coś co działa z 270Hz w zwyż
Sterowanie ogonem w tym przypadku jest przez zmianę obrotów silniczka ogonowego. Zmiany obrotów (mimo, że jest to mały silniczek) obarczone są jednak sporą bezwładnością. Zatem zwiększenie prędkości taktowania sygnału wyjściowego z żyro do regla na niewiele się zda: regiel będzie szybciej reagował na sygnał z żyro i szybciej będzie zadawał sygnał dla silnika, ale silnik i tak nie zdąży wystarczająco szybko zmienić obrotów.
Jednakowoż zmiana DH9100 w 4 kanałowca i podłączenie go do TG9X to i tak sukces, mimo, że wszyscy (włącznie z niżej podpisanym) odradzali taki zabieg jako nieopłacalny. Kwintesencja modelarstwa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość