Teraz jest niedziela, 21 stycznia 2018, 03:02

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Czyli wszystko o sprzęcie, który steruje naszym ogonem :)

Moderator: kenobi36

  • Advertisement


 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 21:56

podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Post przez daro0778 » środa, 13 sierpnia 2014, 23:38

Witam,
Mam na stanie heli jak w temacie. Jak go dostałem to wszystko było odłączone i rozprogramowane.
Niestety jest to moje pierwsze heli więc dopiero się uczę tematu.
Było by miło jakby ktoś mi pomógł to podłączyć i skonfigurować do aparatury CX-CT6C.
Na stanie mam też kabelek do PC i odpowiedni program.

Avatar użytkownika
 
Posty: 451
Dołączył(a): poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 12:45

podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Post przez valoos » czwartek, 14 sierpnia 2014, 09:09

Troszkę wątpię, żeby chciało się komuś "rozprogramowywać" takie rzeczy, chyba że zestaw jest nowy, albo części z zupełnie innej parafii. Zanim zaczniesz sprawdzać czy to działa i jak działa odłącz jeden (a dla pewności dwa) kable łączące regulator z silnikiem.
Na YT jest pełno tutków jak to poustawiać. I czytać czytać czytać, ew. pytać, pytać, pytać. Równolegle ćwicz na symku, bo to niemal niezbędne do pomyślnego startu.
Napisz coś więcej o sobie i skąd jesteś - możliwe, że masz jakiegoś pilota/modelarza w pobliżu.
Firefox EP 200, HK500, Protos 500
Open9x

 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 21:56

podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Post przez daro0778 » czwartek, 14 sierpnia 2014, 10:33

YT jakoś mi nie pomógł w tym temacie więc zrobiłem tak jak piszesz czyli pytam :)
Jestem z Bielska-Białej. Może znajdzie się ktoś w poblZestaw nie jest nowy aczkolwiek i tak naprawdę nigdy nie latał. W powietrzu był może w sumie kilkadziesiąt minut. A raczej były to marne próby lotu mojego poprzednika. Dłuższy czas stał nieużywany (ponad rok).
Niebardzo znam się też na ustawieniach aparatury.
No ale kiedyś trzeba zacząć... Byćmoże tam też coś jest nagrzebane.

Wcześniej już odłączyłem silnik i zdemontowałem łopaty.
chodzi mi raczej o podłączenia i konfigurację spiętego zestawu. Jak podłączę serwa bez gyro to wszystko pracuje ładnie, natomiast po podłączeniu przez serwa działają jakby z opóżnieniem, w mniejszym zakresie. Ogon natomiast pracuje zero - jedynkowo. Nie wiem gdzie jest błąd.
teraz jest:
w gyro:
ch1 - prawe przednie servo
ch2 - lewe przednie servo
ch3 - tylne
ch4 - ogon

w odbiorniku przewody z gyro
ch1 - czrno/czerwono/czarny
ch2 - czerwony
ch3 - bateria/silnik
ch4 - biało/czerwono/czarny
ch5 - biały
ch6 - zółty

Avatar użytkownika
 
Posty: 451
Dołączył(a): poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 12:45

Re: podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Post przez valoos » czwartek, 14 sierpnia 2014, 11:19

daro0778 napisał(a):ch1 - prawe przednie servo
ch2 - lewe przednie servo
ch3 - tylne
ch4 - ogon

To masz dobrze.
daro0778 napisał(a):w odbiorniku przewody z gyro
ch1 - czrno/czerwono/czarny
ch2 - czerwony
ch3 - bateria/silnik
ch4 - biało/czerwono/czarny
ch5 - biały
ch6 - zółty

Tutaj, jeżeli ch4 biało/czerwono/czarny to jest ta druga wiązka wychodząca z fbl'a (gyro) to jest ok (Rudder) i zaraz za tym ch5 powinien być żółty z tej samej wiązki. (Tail gain).
ch6 - to powinien być biały z tej pierwszej wiązki.

Teraz możesz sprawdzić czy tarcza porusza się prawidłowo.
Potrzebowałbyś poza tym dwa kabelki - jeden USB do apki a drugi USB do FBL.
Tutaj masz zbiór manuali i program do obsługi FBL chyba CX-PB002-3X1000.zip lub CX-PB002-3X2000.zip (program do obsługi 3x2000 obsługuje też 3x1000)
CX-CT6A_cd.zip to zdaje się program do ustawiania apki.
Jakby co to polecam jeszcze uzupełniająco (na potem) wątek RCGroups na którym jest masa użytecznych informacji, programów i firmware'ów.
Firefox EP 200, HK500, Protos 500
Open9x

 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 21:56

Re: podłączenie i ustawienie cx-3x1000 w Copterx 450 pro

Post przez daro0778 » czwartek, 14 sierpnia 2014, 21:44

Super.
Kabelek usb do gyro mam. do apki chcę kupić ale jeszcze nie doczytałem czy się czymś różnią.
Taki będzie dobry? http://allegro.pl/interfejs-usb-symulat ... 74969.html
W apce jest wejście jack i pomimo braku opisu w instrukcji powinno to być to.
Jest też wejście 3pinowe przy baterii ale nie wiem do czego.

Pozmieniam, posprawdzam i dam znać co wyszło.
Na razie wielkie dzięki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 451
Dołączył(a): poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 12:45

Post przez valoos » czwartek, 14 sierpnia 2014, 22:37

Przepraszam, coś mi się ¼le wkleiło tutaj masz ten zbiór wszystkich manuali. Ten do twojej apki to chyba to
Nie zwróciłem uwagi na literkę C na koñcu nazwy i byłem przekonany, że do jej zaprogramowania potrzebujesz kabelka. Rzut oka w manual i widzę, że apka ma własny elegancki wyświetlacz...
Podany przez ciebie interfejs do symulatora powinien być OK.

PS. Tu masz co i jak powinno być ustawione w apce (jakby co)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CM3n_hvmGS8[/youtube]
Firefox EP 200, HK500, Protos 500
Open9x

Advertisement


Powrót do Żyroskopy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość