Teraz jest wtorek, 23 stycznia 2018, 15:58

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Czyli wszystko o sprzęcie, który steruje naszym ogonem :)

Moderator: kenobi36

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » sobota, 31 stycznia 2015, 12:38

Witam,

Ostatnimi czasy pojawił mi się problem w heli 450 po zakupie nowego serwa na ogon MIDI GS-T9257 moje stare Gy401 nie zawsze prawidłowo się inicjuje w tryb AVCS
Tak jakby nie za każdym razem mogło złapać pozycję neutralną zapamiętaną przez zyroskop. Po inicjacji zaczyna migać czerwona dioda ! Często jednak inicjuje się prawidłowo i świeci ciagłym światłem co oznacza że wszedł w tryb AVCS. Nie ma na to reguły, ustawiałem pozycje neutralną kilka razy i nic. Przewertowałem manuala i nie natrafiłem na rozwiązanie dlatego proszę was o pomoc. Dodam że ten sam żyroskop chodził wcześniej z serwem Corona i nie było tego problemu, inicjował się za kazdym razem w tryb AVCS.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): poniedziałek, 29 października 2012, 15:15
Lokalizacja: RZESZÓW

Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez sebul » sobota, 31 stycznia 2015, 14:10

Robert, powiedz jakiego koloru masz złączki - srebrne czy złote ?
Pozdrawiam.. Sebek

Caliber 5

 
Posty: 258
Dołączył(a): niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:51
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez se-ba1 » niedziela, 1 lutego 2015, 00:31

Robert - jaki nadajnik RC??
http://rc4u.com.pl Pomagamy pocz±tkuj±cym...

Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » niedziela, 1 lutego 2015, 01:18

kurde Sebul zaskoczyłeś mnie tym pytanie...niech sprawdzę. Złączki mam srebrene od serwa
Bielak :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » niedziela, 1 lutego 2015, 01:20

se-ba1 napisał(a):Robert - jaki nadajnik RC??


Kolego se-ba1 mam nadajnik DX6i tak jak pisałem wcześniej przy serwie Corona logował się za kazdym razem, teraz powiedzmy co drugie połączenie jest prawidłowe. Sebul cos dobrze kmini, podsunoł mi dobry pomysł

 
Posty: 258
Dołączył(a): niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:51
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez se-ba1 » niedziela, 1 lutego 2015, 10:40

robert.bielinski napisał(a):
se-ba1 napisał(a):Robert - jaki nadajnik RC??


Kolego se-ba1 mam nadajnik DX6i tak jak pisałem wcześniej przy serwie Corona logował się za kazdym razem, teraz powiedzmy co drugie połączenie jest prawidłowe. Sebul cos dobrze kmini, podsunoł mi dobry pomysł


A no to nic już. Skojarzyło mi się, że w przypadku większych rozjazdów neutrum drążków nadajnika (np. T9X) widziałem taki objaw, że właśnie GY-401 się nie logował poprawnie, z serwami Corony również nie. Ale to nie Twój przypadek, jak piszesz.
Więc rozwijajcie temat koloru złączek - chętnie się dowiem... :)
http://rc4u.com.pl Pomagamy pocz±tkuj±cym...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): poniedziałek, 29 października 2012, 15:15
Lokalizacja: RZESZÓW

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez sebul » niedziela, 1 lutego 2015, 11:11

Robert, pytasz o żyroskop i to moje pytanie też żyroskopu dotyczy, jaki kolor złączek czyli czy są pozłacane czy nie.

Obrazek
Pozdrawiam.. Sebek

Caliber 5

 
Posty: 258
Dołączył(a): niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:51
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez se-ba1 » niedziela, 1 lutego 2015, 11:22

Sebastian - nie trzymaj już w niepewności... :lol:
Zmierzamy do rozważañ - oryginał czy klon?? Czy jak...
http://rc4u.com.pl Pomagamy pocz±tkuj±cym...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): poniedziałek, 29 października 2012, 15:15
Lokalizacja: RZESZÓW

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez sebul » niedziela, 1 lutego 2015, 11:27

Temat dotyczy nie tylko samych żyroskopów, wiadomo że rynek jest zalany tandetą, serwa, regle, bece i silniki.. no ale trzymajmy się tematu.
Tak, zmierzam właśnie w tym kierunku, z pozoru pięknie wyglądające i działające żyroskopy okazują się totalnym badziewiem, za który trzeba było słono zapłacić..
Nie mówię, że tak jest w tym przypadku, badamy jednak sprawę by to wykluczyć.
Pozdrawiam.. Sebek

Caliber 5

Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » niedziela, 1 lutego 2015, 13:03

sebul napisał(a):Robert, pytasz o żyroskop i to moje pytanie też żyroskopu dotyczy, jaki kolor złączek czyli czy są pozłacane czy nie.

Obrazek


jeżeli chodzi o żyroskop to koñcówki mam koloru złotego, srebrne mam koñcówkę przy serwie GS-T9257 ale to chyba nie wpływa znaczaco na działanie. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to że serwo jest nie do koñca dokładne, nie ustawia się za każdym razem w tym samym punkcie i dlatego żyrko się nie inicjuje poprawnie. Jak wytłumaczyć fakt losowej inicjacji avcs. Dzisiaj na przykład za każdym podłączeniem zapala się czerwona dioda, przy piątej próbie podłącznia zaczyna migać.

 
Posty: 2856
Dołączył(a): czwartek, 8 listopada 2007, 02:16
Lokalizacja: Tu w tym mieście Wadowicach wszystko sie zaczęło

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez Wiktor » niedziela, 1 lutego 2015, 16:47

ale jak mróga? tak jakby nie było sygnału z odbiornika czy tak jakby drąg kazał skręcić ogonem (kliknięty trymer,subtrim)
ustaw nowe neutrum serwa- ustaw pod przełącznik czułości dla 0-tryb normalny i dla 1 tryb HH. przełącz 3 razy z nom na HH. dioda powinna cos tam pomrugać, że ma nowe neutrum
lataæ to cza umiæ
klimatyzatory Kraków

Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » niedziela, 1 lutego 2015, 21:52

Wiktor napisał(a):ale jak mróga? tak jakby nie było sygnału z odbiornika czy tak jakby drąg kazał skręcić ogonem (kliknięty trymer,subtrim)
ustaw nowe neutrum serwa- ustaw pod przełącznik czułości dla 0-tryb normalny i dla 1 tryb HH. przełącz 3 razy z nom na HH. dioda powinna cos tam pomrugać, że ma nowe neutrum


Wiktor, miga dokładnie tak jakby nie miało sygnału, nagrałem krótki filmik

https://www.youtube.com/watch?v=tv4hKqJ ... e=youtu.be

najlepsze jest to, jak wyciagne zasilanie i podłącze z powrotem to zainicjuje sie prawidłowo

 
Posty: 2856
Dołączył(a): czwartek, 8 listopada 2007, 02:16
Lokalizacja: Tu w tym mieście Wadowicach wszystko sie zaczęło

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez Wiktor » niedziela, 1 lutego 2015, 22:56

czyli problem dotyczy żółtego kabelka. może lut przy płytce nie trzyma?
lataæ to cza umiæ
klimatyzatory Kraków

Avatar użytkownika
 
Posty: 313
Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 12:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez robert.bielinski » niedziela, 1 lutego 2015, 23:04

sprawdziłem cały przewód nie jest przetarty i na 100% dochodzi sygnał z niego
Bielak :D

 
Posty: 2856
Dołączył(a): czwartek, 8 listopada 2007, 02:16
Lokalizacja: Tu w tym mieście Wadowicach wszystko sie zaczęło

Re: Problem Gy401 i Serwo ogonowe MIDI GS-T9257

Post przez Wiktor » niedziela, 1 lutego 2015, 23:31

znalazłem takie coś w tym wątku http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... 4071#84071
Ważne aby w momencie bindowania apki z odbiornikiem był załączony HH. ... Jak zbindujesz apkę bez załączonego HH to odbiornik to zapamięta i po każdym podłączeniu do zasilania do momentu odebrania sygnału od apki będzie na żyrko podawać sygnał bez HH czyli 401 się nie zaloguje.

Więc zbinduj jeszcze raz z HH
lataæ to cza umiæ
klimatyzatory Kraków

Advertisement

Następna strona

Powrót do Żyroskopy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość