Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 04:08

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Wszystko o odbiornikach i nadajnikach Hitecka
  • Advertisement


 
Posty: 74
Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2007, 10:23
Lokalizacja: Tymbark

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez jaggi » czwartek, 15 listopada 2007, 22:04

Nie wiem jak to ująć, ale w skrócie. Chcę regulować kąty łopat. Więc jak zrobić aby serwa reagowały na wychylenie drążka gazu, a silnik stał.

Wyczytałem, że należy osobno zasilić odbiornik.

Jeśli nie da się wyłączyć z aparatury silnika, a należy zasilić odbiornik, to jakim prądem i z jakiego ¼ródła? (bateria, czy może być zasilacz?)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1275
Dołączył(a): sobota, 19 listopada 2005, 16:39
Lokalizacja: Poznañ

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez pasikon » czwartek, 15 listopada 2007, 22:06

odłącz silnik albo ustaw w nadajniku throttle hold na 0
GG 2555975 pasikon@poczta.fm
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 265
Dołączył(a): środa, 15 marca 2006, 02:00
Lokalizacja: Dublin

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez majkiel_01 » czwartek, 15 listopada 2007, 22:50

a normalnie to jak powinno być ustawione throttle ?
HDX 450
RAPTOR 60 V2,TT 70
GY 401
spektrum dx7
AEROFLY PRO DELUXE
GG:1435280

Avatar użytkownika
 
Posty: 8331
Dołączył(a): czwartek, 28 października 2004, 12:12
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Admin » czwartek, 15 listopada 2007, 22:57

Użyj klawisza LOCK, to chyba ten na dole po prawej stronie na wyświetlaczu, odcina on funkcję gaz i można bezpiecznie regulować, pamiętaj tylko by po regulacji opuścić drążek gazu na zero i dopiero wyłączyć LOCK.
Nieważne czym latasz jeśli latasz :)
Michalm
T-Rex 450 SE v2 Flybar Less
Hughes 500MD Hirobo Sceadu Evo 50
Spectrum DX6
Phoenix SIM

Avatar użytkownika
 
Posty: 110
Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez km_pl » czwartek, 15 listopada 2007, 22:59

Witam,
IMHO masz co najmniej 2 rozwiązania:
- odłączyć silnik od regulatora
- włączyć na aparaturze funkcję 'lock' (lewy dolny przycisk po prawej stronie) co spowoduje zablokowanie kanału 3 na aktualnym wychyleniu drążka.

W obu przypadkach będziesz mógł swobodnie zmieniać tryby lotu, silnik nie włączy się. Gorąco polecam jednak po prostu odłączenie silnika od regulatora . Wystarczy podczas regulacji omyłkowo coś przestawić w ustawieniach (np. reset ustawien modelu albo wylaczenie funkcji lock), wtedy w najbardziej optymistycznym przypadku uszkodzisz tylko model

Pasikon, w Opticu6 nie ma chyba throttle hold niezależnego od trybu lotu (chyba, ze mowisz o funkcji lock). Jest tylko osobny tryb lotu ST3 (Hold), ktory jest nadrzedny wzgledem pozostalych trybow lotu i ma wlasna krzywa skoku. Jeśli jest włączony, nie da się ustawić krzywych dla pozostałych trybów lotu. Tak jest przynajmniej w mojej wersji oprogramowania (VER 11)
Pozdrawiam
Krzysiek

 
Posty: 74
Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2007, 10:23
Lokalizacja: Tymbark

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez jaggi » czwartek, 15 listopada 2007, 23:06

Dzięki km_pl idealnie to opisałeś. Wszystko się zgadza.

Mam na silniku złącza z reglerem zabezpieczone koszulkami termokulczliwymi i nie chcę tego "rozwalać". Zastanawiam się nad prostym wybiegiem zabezpieczającym w razie czego odpalenie silnika... zdejmę z niego zębatkę :) To chyba niezły pomysł? :)

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie sprawą

 
Posty: 813
Dołączył(a): piątek, 28 kwietnia 2006, 20:17
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąty

Post przez WIKO » czwartek, 15 listopada 2007, 23:09

Ja podpinam do odbiornika zewnętrzny czterocelowy pakiet zasilający - 100% bezpieczeñstwa, że model nie odleci podczas regulacji.

 
Posty: 712
Dołączył(a): niedziela, 5 czerwca 2005, 20:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Optic6. Jak wyłączyć silnik, aby spokojnie regulować kąt

Post przez mores3 » czwartek, 15 listopada 2007, 23:51

jaggi napisał(a):... zdejmę z niego zębatkę :) To chyba niezły pomysł? :)

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie sprawą


To będziesz musiał ją pó¼niej znowu ustawiać (luz),
dodatkowa robota.
Ja robię tak jak WIKO, i jeszcze odłączam wtyczkę regulatora
od odbiornika.
Pozdrawiam.
Marek
____________________
Mini Titan E325...na emeryturze
Hurricane 550 PRO 8sA123, 6sZIPPY4000, 6sAPLUS3300;
Spektrum DX7

Advertisement


Powrót do Hitec - Aparatury i odbiorniki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość