Teraz jest poniedziałek, 21 maja 2018, 08:56

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Co to za aparatura

Pozostałe marki aparatur.
  • Advertisement


 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Co to za aparatura

Post przez nkmarek » środa, 12 marca 2014, 12:45

Witam !!

Ostatnio wszedłem za grosze w posiadanie aparatury widocznej na poniższym zdjęciu. Pochodzi podobno od Cesny (nie wiem niestety jakiej). Są tam dwa serwa, odbiornik oraz regulator 18A. Czy ktoś wie jakiej markowej aparatury to jest odpowiednik - zgodność parametrów i w ogóle jakie to są parametry - zasięg itp, jaki silnik mogę do tego podłączyć. Serwa są dosyć spore (20x10x27 mm). Chciał bym to wykorzystać do modyfikacji Heli DH 9100. Czy ma to sens ?
Obrazek

Pozdrawiam !!

Avatar użytkownika
 
Posty: 454
Dołączył(a): sobota, 16 maja 2009, 16:22

Co to za aparatura

Post przez dzu » środa, 12 marca 2014, 13:03

pp

[font=Courier New]...'_'...
^^^^^^^^^^[/font]

 
Posty: 1317
Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2012, 23:40
Lokalizacja: Warszawa

Co to za aparatura

Post przez Jazz » środa, 12 marca 2014, 13:13

To co masz pochodzi dokladnie od tego modelu :

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... -zestaw-rc
Jazz

------------------------------------
=Symphony of Destruction=

SAB Goblin 700 / SAB Goblin 500 / MSH Mini Protos
Samoloty Multiplex

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Co to za aparatura

Post przez nkmarek » środa, 12 marca 2014, 14:27

Czyli zasilanie serw i odbiornika z LiPol 3S ?
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

 
Posty: 1193
Dołączył(a): niedziela, 7 sierpnia 2011, 23:44
Lokalizacja: K³obuck

Re: Co to za aparatura

Post przez 4axis » środa, 12 marca 2014, 15:53

nkmarek napisał(a):Czyli zasilanie serw i odbiornika z LiPol 3S ?


Możesz zasilić nawet z reaktora jądrowego - wszystko zależy czego Ci potrzeba, jeżeli regiel obsługuje pakiety 2s (czyli odcina przy odpowiednim napięciu) to nie ma problemu - latałem trochę tą Cessną ale nie znam charakterystyki ESC. Serwa to zwykłe 9-cio gramówki. Zasięg ma dobry, przynajmniej 400 metrów - na tyle latałem Cessną.
Pozdrawiam.
Mariusz ; )
lockon.grzywacz@gmail.com

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Co to za aparatura

Post przez qemay » środa, 12 marca 2014, 15:55

Zasilanie serwa i odbiornika z BEC'a wbudowanego w regulator.... Na pewno nie z 3s.... Prędzej coś w granicach 5v.

Co chcesz w DH modyfikować, DH ma zintegrowany moduł odbiorczy/Gyro/ESC/BEC , silnik szczotkowy.
Twoja modyfikacja musiała by:
1) założyć wymianę silnika na bezszcztoke
2) założyć żyroskop do obsługi silnika ogonowego
3) i założyć albo silnik bezszczotkowy na ogonie i jeszcze jeden esc. albo dodatkowy regulator szczotkowy do obsługi ogona.

Nie wiem jak jest w dh obsługiwana tarcza.

Generalnie zostaje ci tyko rama, głowica, reszta do wymiany.
Wykonalne... ale trudne

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Co to za aparatura

Post przez nkmarek » czwartek, 13 marca 2014, 08:38

Jeżeli widoczny zestaw pochodzi od Cesny to tam zasilanie jest 11.1V. Rozumię, że w takim razie z regulatora wychodzi napięcie ok. 5V na odbiornik i serwa ?
Z wykorzystaniem tego do mod. DH sobie dam spokój - chyba lepiej kupić gotowy 4 kanałowy jak już ten mi się przeje :) a tą aparaturę wykorzystam do czegoś innego.
Dzięki za pomoc !!
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Co to za aparatura

Post przez nkmarek » piątek, 21 marca 2014, 10:03

Jeszcze jedno pytanko - czy ten widoczny na zdjęciu odbiornik 6-cio kanałowy będzie działał z dowolnym nadajnikiem 6-cio kanałowym a jeżeli nie to z jakim ? W tym zestawie jest 4-o kanałowy nadajnik a już wiem, że potrzebował bym 6-tke bo w innym przypadku nie wysteruję serwa ogonowego.
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Co to za aparatura

Post przez qemay » piątek, 21 marca 2014, 11:01

Szybko... Nie...

Trochę dłużej?
Nadajniki i odbiorniki "gadają" ze sobą za pomocą konkretnego i ustalonego dla danego modelu "języka". Jak pewnie nie trudno się domyślić każdy producent robi to trochę po swojemu. Ba nawet często pomiędzy w obrębie danego producenta jest kilka standardów (wynikających z rozwoju, chęci zarobienia itp :P )

Nadajnik odbiornik na zdjęciu pracuje z FHSS, co niestety nie przybliża nas do odpowiedzi bo to tylko sposób modulacji, nie koniecznie specyfika przesyłanych informacji.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Co to za aparatura

Post przez nkmarek » piątek, 10 października 2014, 15:05

Czy do tej aparatury mogę podłączyć również Gyro GA 250 ? A jak tak to do którego kanału ?
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

 
Posty: 1732
Dołączył(a): piątek, 31 maja 2013, 10:11

Post przez bejo » piątek, 10 października 2014, 15:42

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... -zestaw-rc

Z tego linku wynika że jest to aparatura 4Ch . Do żyrka potrzeba aparatury co najmniej 6Ch .

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Post przez nkmarek » poniedziałek, 27 października 2014, 22:25

Gdybym chciał podłączyć drugi regulator do silnika żeby sterować dwoma silnikami to da się to zrobić ? Co wtedy z zasilaniem drugiego regulatora ? Trzeba oba podłączyć równolegle do akumulatora ?
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

Avatar użytkownika
 
Posty: 575
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Post przez zborecque » wtorek, 28 października 2014, 14:46

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale nawet jak aparatura jest 4Ch to żyrko można podpiąć. Kanał RUDD steruje wychyleniami przez żyrko, a czułość żyrka możnaby podpiąć pod tester serw i umieścić ten tester w modelu? Doświadczalnie ustawić żądany poziom czułości i w teorii można latać. Oczywiście sterowanie czułością z aparatury wtedy nie wchodzi w grę. Zakładając jeszcze, że tarczę da się obsłużyć dwoma serwami (nie wiem jak to jest w tym heliku), to apka 4Ch powinna dać radę :)

Tylko jeszcze jeden problem: czy ta apka pozwoli na ustawienie miksowania PITCH pod kanał THRO (aby tarcza równo szła w górę przy dodawaniu gazu zwiększając kąty). No, chyba, że ten helik to jest FP (jak mówiłem wcześniej nie znam tego modelu), to wtedy nie ma problemu.
Obrazek

 
Posty: 141
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: Nysa

Post przez nkmarek » środa, 29 października 2014, 16:40

Kiedyś latano bez żyrek. Może by sie tak pokusić ? Wtedy sprawa była by prosta ale trudniej z lataniem.
Pozdrawiam !
TRex 450 V2
Syma F3

Avatar użytkownika
 
Posty: 575
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Post przez zborecque » środa, 29 października 2014, 16:58

W heliku z mechanicznym ogonem można się pokusić o ustawienie kompensacji i latanie bez żyrka. W heliku z silnikiem ogonowym chyba bez żyroskopu się nie obędzie. Chyba, że kompensację jakoś ustawiłoby się zakresami w aparaturze, ale nie wiem czy ta na to pozwala. Zresztą ja osobiście nie zniósłbym takiego stresu: lekko zawieje, helika obróci o 110 stopni i już osrane gacie :)
Obrazek

Advertisement

Następna strona

Powrót do Inne Aparatury

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości