Teraz jest czwartek, 18 stycznia 2018, 09:38

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Malowanie i... wybór kompresora.

Wszystko o malowaniu helika by Magik
  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Malowanie i... wybór kompresora.

Post przez qemay » piątek, 29 listopada 2013, 16:01

No właśnie... wydaje mi się że wiele czytam i tak naprawdę nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

W ramach rozwijania wyposażenia warsztatu modelarskiego przyszedł czas na wybór kompresora, jego głównym przeznaczeniem będzie sporadyczne zasilanie w powietrze areografu modelarskiego.

Starałem się trochę czytać i im więcej czytam tym mniej wiem, z każdej strony coś innego i już głupieje.

Mam swoje założenia, kompresor wydaje mi się że nie musi być duży, zwłaszcza że chce go używać w piwnicy.

Mam kilka spostrzeżeñ, przeglądałem różne fora (głównie dla modelarzy redukcyjnych) i jedno spostrzeżenie które mi się nasuwa to, że:
Powinien mieć zbiornik wyrównawczy.. i tu się koñczą pewniki.
Prędzej czy pó¼niej wszędzie pojawia się opinia, - minimum 50L... Jejku.. Przecież to bydle. Teraz mam zwykły tłokowy (bez zbiornika, albo bardzo, bardzo mały), i poza tym że się grzeje daje radę... na diabeł mi 50l? 24 byłą by idealna, a nie wiem czy 6 nie spełniła by zadania (ok mam miejsce na 24, ale 50 nie zniese). Do tego są samoróbki które mają max kilkunasto litrowy zbiornik i sobie radzą.

Druga sprawa to typ: tłokowy czy olejowy.

Pierwszy jest mniej obsługowy, ale bardziej się grzeje (krótsze czasy pracy ciągłej).

Drugi to też tłokowa, ale z obsługującym go olejem. Cichsza, sprawniejsza, teoretycznie trwalsza, ale wymaga regularniejszej obsługi i potrzebuje pozbywania się oleju z sprężonego powietrza.


PS. tak wiem można zrobić samemu... ale wcale nie wyjdzie taniej, a po drugie nie mam specjalnie możliwości. Chyba że ktoś sprzeda taką ze sprężarki lodówkowej wyposażoną i z gwarancją :P

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 305
Dołączył(a): niedziela, 6 marca 2011, 00:15
Lokalizacja: Sandomierz

Post przez MaperroPL » piątek, 29 listopada 2013, 17:47

Wszystko zależy jaki aerograf(czy typowo modelarski) do tego chcesz podpinać i jakim ciśnieniem będziesz malować no i jaka powierzchnia. Ja mam dwa kompresory jeden 5L olejowy , nadaje się praktycznie do wszystkiego, cichy kompaktowy ... cacuszko tak do ciśnienia 25atm. Przy większym ciśnieniu , już nie domaga ... I wtedy sięgam po lodówkowego potwora ze zbiornikiem 60l ze starej gaśnicy :D . Ale budę do makiety na 450 , bez problemowo malowałem 5L .
A za pierwszy kompresor robiła u mnie dętka od FSO1500 ugniatana nogami w trakcie malowania :lol: Ale to dawno było ... .
T-Rex 600 Pro BeastX
T-Rex 450 Pro BeastX
Blade nano CPx
Blade mSR
DX8
PhoenixRC

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » piątek, 29 listopada 2013, 18:09

Prace malarskie będą raczej typowo modelarskie (pomalować kabinkę, jakiś płat), ewentualnie pod-pompować opnę w rowerze... Może jak się uprę to będę chciał pomalować kawałek nadkola w aucie... :P Ale to raczej w ostateczności i nie będzie to malowanie maski, a "poprawki".

Do tej pory dawałem rady z tłoków-ką, grzała się ale.. chodziła.

Idealna była by lodówkowa z zbiornikiem ok 24l... Ciche, ale nie chce mi się samemu składać.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8333
Dołączył(a): czwartek, 28 października 2004, 12:12
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Admin » piątek, 29 listopada 2013, 18:39

Ja używam takiego kompresora, jego podstawową zaletą jest zbiornik pośredni, który powoduje, że przy dłuższym, jednorazowym malowaniu nie odczuwa się utraty mocy na dyszy aerografu, co ma czasami miejsce w normalnych kompresorach. Dzięki temu farba rozkłada się równo.

http://allegro.pl/kompresor-z-butla-aer ... 00506.html
Nieważne czym latasz jeśli latasz :)
Michalm
T-Rex 450 SE v2 Flybar Less
Hughes 500MD Hirobo Sceadu Evo 50
Spectrum DX6
Phoenix SIM

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » piątek, 29 listopada 2013, 19:29

I tu mam pytanie, czy np taki zestaw kompresor / areograf po założeniu pistoletu z koñcówką typu igła można by wyczyścić np zakurzony radiator w komputerze ?
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

Avatar użytkownika
 
Posty: 8333
Dołączył(a): czwartek, 28 października 2004, 12:12
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Admin » piątek, 29 listopada 2013, 20:02

Hm, raczej tak, choć strumieñ powietrza nie jest jak z Karchera :)
Nieważne czym latasz jeśli latasz :)
Michalm
T-Rex 450 SE v2 Flybar Less
Hughes 500MD Hirobo Sceadu Evo 50
Spectrum DX6
Phoenix SIM

 
Posty: 1802
Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2011, 10:43
Lokalizacja: szczecin

Post przez VIRUS-RC » sobota, 30 listopada 2013, 16:09

aerograf nie jest pistoletem do odmuchiwania, inne parametry wylotu powietrza, dopiero jakiś mały pistolecik z dyszą 1,2 może od biedy robić za sprzęt do czyszczenie kompa

co do "lodówkowca z gwarancją" oczywiście są, ale cena niweczy całą impreze:
http://www.airbrushlab.pl/shop/81-kompresory-olejowe


a z 2 strony nikomu nie zaglądam do portfela :)
HK 450 PRO
FBL ZYX-S 4xTGY S306G
frsky taranis stock

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » sobota, 30 listopada 2013, 18:40

A co powiecie o tym? Dlatego pytałem czy można odkurzyć PC. Lidla mam pod nosem i 3 lata rzekomej gwarancji.

http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-CCC3986E ... uktowe.htm

Wyszukać: ZESTAW DO MALOWANIA AIRBRUSH 300W - 89068
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

 
Posty: 1802
Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2011, 10:43
Lokalizacja: szczecin

Post przez VIRUS-RC » sobota, 30 listopada 2013, 23:28

tym czymś możesz sobie kartkę papieru poganiać na stole, a nie przedmuchać kompa... mam kompresorek z 3 litrową butelką, aby cokolwiek ruszyć sęsownie z kompa klienta, muszę czekać do nabicia 4 / 5 barów i praca nonstop silnika, czas pracu aż ciśnienie spadnie poniżej sęsownego to jakieś 30-40 sekund, potem czekanie na ponowne nabicie ...
HK 450 PRO
FBL ZYX-S 4xTGY S306G
frsky taranis stock

 
Posty: 2856
Dołączył(a): czwartek, 8 listopada 2007, 02:16
Lokalizacja: Tu w tym mieście Wadowicach wszystko sie zaczęło

Post przez Wiktor » niedziela, 1 grudnia 2013, 09:24

Damian
co jest takiego złego w" sprężonym powietrzu" , że musisz mieć kompresor.
lataæ to cza umiæ
klimatyzatory Kraków

 
Posty: 338
Dołączył(a): poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 12:53

Post przez donia » niedziela, 1 grudnia 2013, 10:04

Jeszcze takie pytanie, czy zastosowanie kompresora, takiego normalnego (samochodowego) butla 24 l, ciśnienie na wyjściu regulowane do 8 Atm. wydatek nie pamiętam 150 l/min., to jest zły pomysł. Jeśli bardzo głupie pytanie, to proszę się nie śmiać, bo się nie znam na tym, zastanawiałem się kiedyś nad jakimś fajnym zajęciem w zimowe wieczory :), nie wiem, za małe ciśnieniem za mały wydatek,czy ok. po zastosowaniu przejściówek na jakiś mały wężyk do aerografu, zadziałałoby?

pzdrv.

 
Posty: 1802
Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2011, 10:43
Lokalizacja: szczecin

Post przez VIRUS-RC » niedziela, 1 grudnia 2013, 13:05

zależy od hałasu, coś co najbardziej denerwuje, to przy skupieniu się na pracy nagle obok startuje młot pneumatyczny, co do parametru "wydatek" niestety 90% producentów podaje wydajność na wejściu, a nie na wyjściu, reszta podaje parametry wyjścia,ale też sobie liczą za produkt, narzędzia pneumatyczne działają na podstawie 2 parametrów : ciśnienie i zapotrzebowanie na ilość powietrza, do malowania trzoszeczkę większych powierzchni przydaje się mały pistolet lakierniczy, są 2 rodzaje HVLP - czyli taki co potrzebuje dużą objętość powietrza, ale niskie ciśnienie, oraz HP, wymaga ciśnienie, ale małej objętości, przy aerografach nie ma aż takiego znaczenia, polecam zarejestrowanie się na airbrushlab.pl tam są już gotowe odpowiedzi na większość pytañ :)
HK 450 PRO
FBL ZYX-S 4xTGY S306G
frsky taranis stock

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » niedziela, 1 grudnia 2013, 17:32

Wiktor napisał(a):Damian
co jest takiego złego w" sprężonym powietrzu" , że musisz mieć kompresor.


Jak masz w PC do wyczyszczenia wszytko to tak naprawdę 1 butla na raz leci 10-15 zeta, a czyszcze co 3 miesiące ( a wież mi za każdym razem jest co czyścić ).
Mając 2 stacjonarki + 1 lapa w domu po 2 latach wyjdzie jak bym kupił kompresor, a i coś pomalować można xD

Plus taki radiator dla CPU cieżko sie czyści : http://pcarena.pl/uploads/articles/Scyt ... n_2_01.jpg

OK czyli szukać trzeba czegoś małego 6bar + na wyjściu.
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

Avatar użytkownika
 
Posty: 37
Dołączył(a): poniedziałek, 11 listopada 2013, 20:48
Lokalizacja: Juszczyn

Post przez elkojotexxl » niedziela, 1 grudnia 2013, 19:44

Ja zrobiłem takie ustrojstwo https://www.youtube.com/watch?v=mpk-yaf5k4c mi służy głównie do przedmuchiwania komputerów laptopów. Myślę ze do aerografu był by wyśmienity jest ekstremalnie cichy , mi dobija do 6 atmosfer potem automatycznie się wyłącza (więcej nie potrzebuje). Najdroższy w tej konstrukcji był presostat 60 zł , butla stan idealny chyba francuska 10 zł (miejsce zakupu złom ) z tego samego sklepu można dopaść agregat 10 zł troszkę rurki miedzianej polutować ładnie ... ja jeszcze założyłem osuszacz żeby nie przedostawały się jakieś drobinki oleju do powietrza 25 zł.

Avatar użytkownika
 
Posty: 729
Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 23:33
Lokalizacja: Olkusz

Post przez DECHA » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 08:46

Wygląda bardzo przyzwoicie, przyjmujesz zamówienia może ? xD
Modele: Blade: mCPX V3 / Align 450 Pro V2 DFC 3GX
Plany ;): XXX 550E FBL
Aparatura: Spektrum Dx6i > DX9 [DSMX]
£adowarka: Raytronic C60

Advertisement

Następna strona

Powrót do Paintbooth - warsztat malarski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość