Teraz jest poniedziałek, 21 maja 2018, 08:45

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

[In-Box] MSHeli Brain plus krótki start

Aparatury, avionika, zasilanie, mechanika, oświetlenie i narzędzia czyli to co potrzebne do latania :)

Moderatorzy: kamsolik, Scroller, VIRUS-RC

  • Advertisement


 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » piątek, 1 marca 2013, 01:12

ku wiadomości.
Aktualnie Brain nie obsługuje SBUS w wersji drugiej.
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

 
Posty: 576
Dołączył(a): sobota, 6 sierpnia 2011, 02:03
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Piotr12345 » piątek, 1 marca 2013, 01:39

A skąd mam wiedzieć, czy mam SBUS w wersji pierwszej, czy drugiej?
Nie dyskutuj z idiot±. Najpierw sprowadzi ciê do swojego poziomu, a potem pokona do¶wiadczeniem.

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » piątek, 1 marca 2013, 10:06

A jak myślisz :-)
Obrazek
Obrazek
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

 
Posty: 576
Dołączył(a): sobota, 6 sierpnia 2011, 02:03
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Piotr12345 » piątek, 1 marca 2013, 10:26

1. skoro pytam to pewnie mam wersję pierwszą
2. sprawdzę na stronie Futaby (zerknąłem nawet, ale na (bardzo) szybko nie nic nie zauważyłem)
3. zapytam na forum :-) Kenobi podpowie
Nie dyskutuj z idiot±. Najpierw sprowadzi ciê do swojego poziomu, a potem pokona do¶wiadczeniem.

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » piątek, 1 marca 2013, 12:40

Sory, linki się nie wkleiły, miało być ze zdjęciami ale zdjęcia się nie pojawiły
Na odbiornikach jest napisane SBUS lub SBUS2.
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

 
Posty: 576
Dołączył(a): sobota, 6 sierpnia 2011, 02:03
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Piotr12345 » piątek, 1 marca 2013, 19:55

No to ja mam SBUS.
Brain w ogóle miał jakiś problem z SBUSem w poprzedniej wersji z tego co czytałem na helifreaku
Nie dyskutuj z idiot±. Najpierw sprowadzi ciê do swojego poziomu, a potem pokona do¶wiadczeniem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 722
Dołączył(a): środa, 18 kwietnia 2012, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Post przez artja » niedziela, 24 marca 2013, 22:57

Dziś na Pałacowej dziewiczy start MSH Brain zamontowany w 600N. Wrażenia...? - Cud mniód i orzeszki! :-) Jeśli ktoś miał wcześniej jakikolwiek system fbl, to przypuszczam że procedurę wstępnych ustawieñ przejdzie bez problemu. Model wcześniej już był oblatany z prętem, więc po przebrnięciu zimowych problemów z odpaleniem silnika system flbl po prostu działa jak należy. Chociaż byłem pełen obaw i miałem wieką tremę podnosząc model pod czujnym okiem Kenobiego, któremu w tym miejscu dziękuję za wszelkie wsparcie!, a mimo to miałem poczucie jakbym podnosił 450tkę! Model jest posłuszny i "przywiązany" do drążków. Co prawda przede mną jeszcze wiele godzin lektury i przyswojenia sobie kopalni wiedzy na Helifreak, ale coś czuję że polubię to żyrko :-)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » poniedziałek, 25 marca 2013, 10:42

Mi też udało się model na Brainie podnieść w sobotę... Ale nie polatałem zbytnio bo było tak pieroñsko zimno, że po prostu palce sztywniały, a śnieg wręcz kleił się do aluminium płoz. Ogólne wrażenia dość pozytywne, czułość zaskoczyła niemalże natychmiast (przynajmniej na tyle by model był stabilny i dało się bez kombinowania polatać), choć pewnie trzeba będzie trochę poeksperymentować.

Mam tylko mieszane uczucia do do autostabilizacji.. Nie wiem czy zrobiłem coś ¼le, ale model złapał "dziwną" płaszczyznę (ok 30' do tyłu i 15' na lewo). Musiałem szybko wyłączać i prostować samemu. Czy jest jakaś bezpieczna możliwość sprawdzenia, na ziemi wszystko wydaje się być ok.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

 
Posty: 7241
Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2009, 12:20

Post przez kenobi36 » poniedziałek, 25 marca 2013, 11:14

Postawić na płaskiej płaszczy¼nie i włączyć SL . Jeśli się tarcza przechyli to należy model lekko przechylać w przeciwnym kierunku aż tarcza będzie prawie poziomo. To będzie świadczyć w jakiej pozycji jest zinicjalizowany czujnik ACC.

Drugą rzeczą jest sprawdzenie wibracji, warto zdjąć łopaty główne i rozkręcić model. Jeśli tarcza była poziomo się przechyli podczas pracy silnika to znaczy że wibracje są za duże.
W moich modelach wszędzie jest ok ale w kolega miał na polu stokowego HK600GT u którego na ramie było czuć symfonie wibracji o różnych częstotliwościach i niestety na ACC nie dało się tam latać. Dla porównania rozkręcaliśmy drugiego HK600 bez łopat ale po modach czyli sporo części było przełożonych z Aligna i tamten chodził jak masełko.
SAB Goblin 700, T-Rex Gasser 700, Goblin 500, Protos Mini
RCmaniak.pl - Century Radikal - SAB Goblin - MSHeli - ALZRC czê¶ci T-Rex i X5 - Blade Helis and Tuning - Brain - MKS - RJX - PowerHD

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » wtorek, 26 marca 2013, 09:42

No to mam zonka z tą auto-stabilizacją.
(...)

Koniec OT - jako że nie bardzo dotyczy to Inboxa proponuję przenieść sie dalej z moim wątkiem tutaj http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... ic&t=39417

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Advertisement

Poprzednia strona

Powrót do Osprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość