Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 04:20

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

[IN-BOX] Robird G31 FBL system

Aparatury, avionika, zasilanie, mechanika, oświetlenie i narzędzia czyli to co potrzebne do latania :)

Moderatorzy: kamsolik, Scroller, VIRUS-RC

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

[IN-BOX] Robird G31 FBL system

Post przez qemay » wtorek, 12 marca 2013, 09:41

Po przygodzie z 3x1000, z powodu przesiadki na SBUS (którego niestety 3x1000 nie obsługuje) przyszedł czas na zmiany.

Wybór był pomiędzy zxy-s, albo właśnie Robird G31 (podróba BeastX) ten drugi na HK jest ok 30$ droższy (87$)... Czy warto dodać prawie 100zł? BeastX'a wspominam dobrze... Więc może warto spróbować. Całość wyląduje w 250'ce (HK z DFC aligna i wałkiem tarota)

Zamówiłem... I wczoraj dotarł

Obrazek

Zapakowany zgrzaną folię, plastikowe pudełko w kartonie, plomby HK na pudełku oraz na kartonie. Raczej nikt go nie otwierał.

Obrazek

Zaczynamy otwierać skarby.

Obrazek

Wyposażenie, (i miłe zaskoczenie)

Sama jednostka zapakowana szczelnie w antystatyczną folię
Kabel USB (wtyczka mini, więc kolejny kabel do kolekcji)
2 kable opisywane jako SRX/SBUS - na stronie HK jeden jest jako SRX, drugi jako SBUS - tak naprawdę to to samo - do czego... o tym za chwilę. Ok 5 cm każdy.
3 kable połączeniowe - do podłączenia zwykłego odbiornika (ok 10 cm)
Kable rozdzielający (tak jak w większości tego typu rozwiązañ 3 kanały na jednym kablu)
4 gąbki (dość miękkie i za duże, trzeba dociąć)
Zaślepka (o tym też za chwilę)
i niespodzianka... czujnik obrotów silnika do governora... Nie znalazłem go osobno na stronach HK, wygląda jak ten z EagleTree ale markowany jest przez HK (BTW nie chce ktoś, nie będę używał)

Brak instrukcji, czy płyty DVD z oprogramowaniem, najnowsze jest dostępne online http://www.robird.net/G31/

Obrazek
Obrazek

Sama jednostka. Wielkością przypomina wszystkie pozostałe (3x1000, MSH brain) tyle że z plastiku i to całkiem przyzwoitego. Całość przypomina BeastX'a.. Przycisk, pokrętła czułości i spory zestaw światełek.

OK o co chodzi z zaślepką. A no "fabrycznie" jest ona włożona w port w którym mamy 3 kable sygnałowe, podłączenie do niego zasilania - jak zresztą w każdym innym systemie mogło by doprowadzić do jego uszkodzenia. - tak więc wsadzona jest tam nie podłączona wtyczka. (BTW na ten sam pomysł wpadłem w Brainie, w port ten wsadziłem wtyczkę i przyciąłem ją) - Po co? korzystając z klasycznego podłączenia nie ma problemu - w porcie tym jest kabel rozdzielający. Ale jak podłączamy satelity Spektrum i SBUS port ten jest pusty.. ¯eby mnie nie podkusiło włożyć tam wtyczkę zasilania...

A właśnie co do Satelit/SBUS i zasilania. Kilka ciekawych i nieciekawych rzeczy.

Na samej jednostce nie ma możliwości podłączenia SBUS/satelit Spektrum. Wymagane są do tego specjalne kable SRX/SBUS (krótki kabelek z niewielką elektroniką wtyczką na stelitę). Szczerze - trochę nie wygodne.
Dobrze, że w komplecie są dwie (można podłączyć dwie satelity, albo odbiorniki sbus ;P).

Druga ciekawostka zasilanie (jak dla mnie :P ).
Z jednej strony ciekawe, z drugiej może być nieco problematyczne.

System ma dwa osobne obwody zasilania serw. Jedno dla tarczy, drugie dla ogona. Daje to możliwość osobnego zasilenia tarczy np z regulatora w esc (i powiedzmy 5-6v) a osobno serwa ogonowego np z zasilania HV. Sprytne jeśli ktoś ma taką potrzebę (np chce założyć super serwo na ogon, a na tarcze chwilowo zwykłe).
Obrazek

Upierdliwe.. bo trzeba trochę kombinować z zasilaniem (odpowiednio podłączać kable itd). I upierdliwe, bo np w przypadku zastosowania SBUS jednostkę i tak trzeba podłączyć dwoma kablami (by zasilić obydwa kanały dla serw). Na systemie jest to opisane poprzez kolory opisów - czarny to obwód tarczy, biały ogona.

Kolejna rzecz co do zasilania. Sama jednostka może być zasilona tylko z USB, więc wstępne ustawienia (wybór odbiornika) można dokonać podłączając tylko usb. W Brainie mi się tak nie udało (musiałem podłączyć BEC'a by zasilić jednostkę).
Ostatnio edytowano wtorek, 12 marca 2013, 12:48 przez qemay, łącznie edytowano 2 razy

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » wtorek, 12 marca 2013, 10:14

Oprogramowanie.

Niestety nie programuje bez kompa, ale z tego co widziałem normalna procedura jest niemalże identyczna jak ta z BeastX'a. Z drugiej strony nie widziałem softu do BeastX'a więc nie będę w stanie go porównać.

Samo oprogramowanie jest do pobrania z w/w strony.

Instalacja... Uruchomienie. Na pierwszym ekranie, wiadomości (co nowego w firmware, sofcie itd). No to test podłączenia jednostki - wkładamy USB i... miłą niespodzianka. Oprogramowanie natychmiast wykryło system, zero wybierania COM'ów czy nawet instalowania sterowników (Windows 8 x64), wszystko zadziało z kopyta. Od tak... podłączyć, jest... Rewelacja.

Obrazek

Natychmiast okazało się, że mam nieco starszy soft (0.98d, najnowszy na chwilę obecną to 0.98e). No to pach, update... Downloading... Updating... 10 sekund pó¼niej było po wszystkim. System się zresetował, i natychmiast pokazał nowy soft... Uff (jednak jest to trochę stresująca sytuacja).

Cały setup przypomina to co znamy z innych systemów.

Zaczynamy od wyboru odbiornika (w moim przypadku SBUS), Save - podpinamy odbiornik... Hehe trzeba już podłączyć zasilanie :P Wstał.

Obrazek

i ustawienia kanałów - Co ciekawe w SBUS (i pewnie na satelitach też) dwa kanały można przypisać do czułości wzmocnienia Aile i Elev co daje możliwość ich ustawienia w "locie" bez konieczności zmian w sofcie, albo kręcenia pokrętłami na jednostce. Aile przypiąłem do jednego suwaka w t8fg (kanał 7)... A z elev miałem problemy... nie chciał reagować na przypisanie do kanału 8'go... spróbuje na 9'tce.

Obrazek

Pó¼niej ustawienia serw... szczerze dość skąpo

Serwa tarczy to 1.5ms @ 125,250,333Mhz albo Analog
Serwa ogonowe to 1.5ms @250, 333Mhz i 760us@500Mhz

Ale jest ustawienie szybkości ESC Analog, 1.5ms @ 125,250Mhz i 760us@500Mhz

Obrazek
W kolejnym punkcie ustawienie tarczy.. standard... oprócz...

Obrazek
Advanced MultiBlade - który pozwala dokładnie ustawić inne dziwne konstrukcje głowicy.

Obrazek
Ustawienia reversów serw tarczy. Klikamy reversy aż tarcza się cała podniesie.

Obrazek
Ustawienia zakresów kątów, cykliki, trymowanie serw.
Mała ciekawostka Soft w kompie ciekawie sugeruje pewne rzeczy. Ustawiając kąty, zakresy pitch i cykliki są pewne podpowiedzi. Np Ustawiając nieregularne ograniczenie zakresu pitch (np góra +9 dół -11) - program sugeruje, że jego neutralny poziom jest ¼le ustawiony. Albo ograniczając symetrycznie bardzo mocno zakres pracy (na 100% miałbym jakieś 28' na plusie i minusie) - że ramiona serwa są za długie (o właśnie jakie orczyki będą pasowały do ds410 bo mi się skoñczyły oczka :( ), albo nadmiernie go wydłużając, że ramiona serwa są za krótkie.

Obrazek
Znane z BeastX'a uczenie się geometrii - tu pokazujemy 8'

Obrazek
Ustawienie pozycji żyroskopu, oraz revers serwa ogonowego

Obrazek
Ustawienie limitów zakresów serw tarczy... ale to nie jest jeszcze ering....

Obrazek

Limity serwa ogonowego + limity serw cykliki.

Obrazek
Performance - ustawienia zachowania modelu. Tylko dwa predefiniowane tryby. Ustawienia Governor.

Obrazek

I rzecz która mnie interesuje - analiza wibracji - zapisywane są wibracje podczas działania modelu. Co ciekawe po włączeniu LiveView wszystko działa na żywo - żyro można przyłożyć do czego się chce by pokazało "wibracje" elementu.

I teraz co do manuala... jak zaglądałem do niego tydzieñ temu... to był kompletnie inny. Widać cały czas nad nim pracują - teraz jest dużo zrzutów z ekranu softu, i jak krok po kroku ustawić system.
Ostatnio edytowano wtorek, 12 marca 2013, 14:34 przez qemay, łącznie edytowano 5 razy

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » wtorek, 12 marca 2013, 10:26

Na wstępie przepraszam, że w trzech postach, ale trochę się tego robi i będę edytował (Dokładając nowe treści) więc chce zachować pewien porządek.

Małe podsumowanie.
Link do galerii - nieco większe fotki.
https://plus.google.com/103403439204082 ... 9823215986

Wrażenia z lotów. Jak poleci :)

Plusy
+rewelacyjne zachowanie z komputerem, dosłownie ZERO problemów z podłączeniem, instalujesz i podłączasz - gotowe
+ciekawe rozwiązanie z zasilaniem (dwa obwody, praca z USB), ale... i o tym niżej
+SBUS i satelity spektrum, ale... i o tym niżej
+ciekawy miejscami soft - podpowiedzi
+analiza wibracji (choć nie wiem jak się sprawdzi)

Minusy
-zasilanie - trzeba czasami kombinować
-SBUS i satelity na specjalnych kablach... kolejna plątanina

Uff.. na tą chwilę tyle, wieczorkiem kilka zmian zwłaszcza jeśli chodzi o soft :)

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

 
Posty: 307
Dołączył(a): sobota, 12 maja 2012, 14:53

Post przez Cobran » wtorek, 12 marca 2013, 11:29

Ja właśnie chce zamówić ten system mam MSH Braina, ZXY, i chyba zamówie do mojego nowego HK450, wydaje sie być ciekawym systemem.
Czy doliczyli Ci vat?

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » wtorek, 12 marca 2013, 11:43

Cobran napisał(a):(...)
Czy doliczyli Ci vat?

Nie. W paczce było też kilka innych (ale drobnych) rzeczy.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1898
Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2011, 20:35
Lokalizacja: Rzeszów

Post przez qemay » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 14:36

Z racji większej ilości czasu i ładnej pogody wykonałem pierwsze loty. Powiem tak - TO JEST TO.

3x1000 jakoś średnio radził sobie z 250'ką. Czułości były na 16-19 i albo modelem telepało a jak nie telepało to nie chciał wisieć jak żyrandol. Na g31 jest dużo lepiej. Czułości nawet nie dotykałem (jest ustawiona na ok 50% na pokrętłach) i model wisi dużo stabilniej niż wcześniej. Powiem wręcz, że będę starał się czułość zwiększyć. W postępowce - jest już podobnie. Choć mam wrażenie, że model ma mniejsze tendencje do zmiany wysokości.

Więcej nie testowałem :) Ale jest fajnie.

Śmieszne jest trochę ograniczenie prędkości obrotowej. 250 robi to jak szalona - a tu majestatycznie wręcz :) Ale przy ustawieniu 540'/s nie ma się co dziwić.

Podpis usuniêto z powodu podejrzenia o kryptoreklamê.

Advertisement


Powrót do Osprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość