Teraz jest sobota, 21 października 2017, 16:10

epheli.pl

Wortal pilotów helikopterów RC

Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Wszystko o systemach FlybarLess, czyli nie ma połowy wirnika a lata.

Moderatorzy: Scroller, maczar, kenobi36

  • Advertisement


Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » wtorek, 10 maja 2016, 19:53

Witajcie
Mam mały problem. Mój angielski jest marny a mam microbeast plus pro czyli z funkcją "ratunku" radio futaba t12fg. Kolega ustawiał mi radio pod helikopter, ale nie mógł ustawić funkcji "ratunek" jego angielski też słaby jest. Czy jest ktoś kto wytłumaczy mi gdzie mam wejść i co ustawić, dosłownie jak krowie na rowie. Helika sam złożyłem, ale odnośnie radia i angielski to moja słaba strona. A szukałem jakiś filmików gdzie jest pokazane jak ustawić na futabie i nic nie znalazłem.


Tapatalk
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 576
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zborecque » wtorek, 10 maja 2016, 21:10

Nie mam Microbeasta Pro, ale mam podobny problem w AR7210BX. Niby powinna byc opcja "ratunku" (lub prawidłowo "SAFE") która autopoziomuje helika, ale nie mogłem za Chiny wejść w ustawienia SAFE. Okazało się, że trzeba zaktualizować firmware do wersji obsługującej dodatkowo SAFE, ale taki wariant firmwaru... kosztuje jeszcze dodatkowo 80 dolców ;(

Wysłane z tapatalk. Android forever.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » wtorek, 10 maja 2016, 21:49

Zborecque Tak wiem. Ja właśnie opcje auto poziomowania wykupiłem zapłaciłem 100€ i ze względu na to iż wszystko w języku angielskim jest za chiny nie mogę tego obczaić. Ty zresztą masz spektrum a do tego filmik jest jak i gdzie wejść i co poustawiać. Pózniej metoda prób i błędów


Tapatalk
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Pomocy Microbeast plus pro

Post przez Viper81 » wtorek, 10 maja 2016, 22:20

zybidk napisał(a):Zborecque Tak wiem. Ja właśnie opcje auto poziomowania wykupiłem zapłaciłem 100€ i ze względu na to iż wszystko w języku angielskim jest za chiny nie mogę tego obczaić. Ty zresztą masz spektrum a do tego filmik jest jak i gdzie wejść i co poustawiać. Pózniej metoda prób i błędów


Tapatalk


Czasami funkcja " ratunku " jest opisywana jako PANIC czyli panika na polski przekładając. Jak tracisz kontrolę pstrykasz przełącznik odpowiedzialny za autopoziomowanie helika. Jak zdążysz...

Doczytałem, że w microbeast funkcja jest opisana jako ATTITUDECONTROLL
http://www.beastx.com/download/manual/m ... N_0715.pdf strona 48
Jak masz problem z angielskim to pobaw się tłumaczem google translate.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » wtorek, 10 maja 2016, 22:34

Widzę że nikt nie ustawiał tej funkcji na futabie. Musze wrzucić cały opis ustawienia na translator i metoda prób i błędów ustawiać. W każdym razie dziękuje za pomoc. Może znajdzie się ktoś kiedyś kto to ustawiał


Tapatalk
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 576
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zborecque » wtorek, 10 maja 2016, 22:43

Uuuu... sporo tłumaczenia. Dzisiaj nie dam rady przełożyć manuala na PL.
W skrócie natomiast:
- w punkcie L w parameter menu (migające) ustawiasz tryb pracy "ratunku": czarny wyłączony, fiolet migający to "ratunek", fiolet stały to "ratunek z aktywnym skokiem łopat", czerwony migający to "ratunek 3D", czerwony stały to "ratunek 3D z aktywnym skokiem łopat", a niebieski to "tryb nauki".

Najważniejsze jest aby ustawić czy tryb ratunku odpalany jest z kanału GYRO czy z kanału 7 (AUX2?). To zależy jak masz ustawiony odbiornik w receiver setup menu.

Jeśli do odpalania trybu ratunku używasz kanału żyra, to:
- od -100 do 0: żyro jest w trybie HH, ratunku jest wyłączone
- od 0 do 100: żyro jest w trybie HH z wartością gain taką samą jak miało przed przełączeniem, ratunku jest WŁĄCZONE.
Przykładowo: latasz na żyroskopie z czułością 30 (w skali od -100 do +100 - jeśli Twoja apka pokazuje np. od 0 do 100 to musisz przeliczyć proporcjonalnie, wtedy 0 to jest w apce 50 itd.). Wtedy kanał Rudd ustawiasz pod przełącznik, który ma w jednej pozycji -30 a w drugiej +50. I teraz: jak na kanale RUDD masz -30 (a tryb ratunku ustawiony jakikolwiek oprócz niekatywnego) to żyro pracuje w HH z czułością 30 a ratunku jest wylączone. Pstrykasz pdzełącznik, teraz jest +50: żyro nadal pracuje w trybie HH z czułością 30 (zapamiętuje ostatnią ustawioną) a ratunku jest aktywne z "intensywnością" 50. Dlaczego 50? Bo instrukcja zaleca na początek używać wartości 50. Jeśli ratunku działa zbyt "mocno" to sobie później obniżysz, a jak za słabo to podniesiesz.

Używając oddzielnego kanału (wg mnie lepiej bo żyro powinno mieć swój własny kanał i zmieniać czułość w zależności od obrotów i trybu idle up) jest podobnie, ustawiasz go tak aby pstryk w jednej pozycji miał wartość poniżej 0 (ratunku nie działa) a w drugiej pozycji 50 (lub inną wartość w zależności od żądanej inensywności "ratowania") co ustawiasz funkcją TRAVEL.

I teraz: gdy ratunku nie działa to helik latasz normalnie. Gdy ratunku jest włączone to w zależności od ustawionego trybu:

"ratunek" - obraca helika płozami do dołu przez najbliższą oś, z tego co pamiętam do czasu wyłączenia ratunku nie pozwala na większe ruchy tarczą

"ratunek z aktywnym skokiem łopat" - jw. plus dodatkowo stara się utrzymać wysokość podczas obracania, do czasu wylączenia nie mozna obniżyć wysokości modelu tylko zwiększyć

"ratunek 3D" - jak ratunek, tylko obróci do najbliższej możliwej pozycji poziomej względem ziemi, jak będziesz bliżej plecków to zostaniesz wirnikiem w dół

"ratunek 3D z aktywnym skokiem łopat" - jak ratunek z kątami, ale do najbliższej pozycji poziomej. Też utrzymuje wysokośc i też nie pozwala zbliżyć modelu do ziemi, czyli np. w wariancie wirnikiem do dołu można dodać tylko kątów ujemnych

"tryb nauki" - coś jak tryb horizon w wielowirnikowcu - po puszczeniu drążka AIL/ELEV helik sam się poziomuje.

Wysłane z tapatalk. Android forever.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 576
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zborecque » wtorek, 10 maja 2016, 22:45

zybidk napisał(a):Widzę że nikt nie ustawiał tej funkcji na futabie. Musze wrzucić cały opis ustawienia na translator i metoda prób i błędów ustawiać. W każdym razie dziękuje za pomoc. Może znajdzie się ktoś kiedyś kto to ustawiał


Tapatalk

Jakbyś miał problem z tym to pisz. Microbeast informuje diodami czy w danym momencie attitude controln zostało włączone czy wyłączone. Przyda się przy testowaniu.

Wysłane z tapatalk. Android forever.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » wtorek, 10 maja 2016, 23:56

Ok dzięki teraz już wiem więcej w weekend postaram się siąść i poustawiać. I dam znać co wyszło. Czy heli się poziomie czy nadaje do remontu hehe


Tapatalk
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » sobota, 21 maja 2016, 17:06

Cześć. Niedawno pytałem się na forum o funkcje ratunek w beastx. I nie mogę se poradzić. Byłem na zlocie gdzie myślałem że ktoś mi pomoże ale nikt nowego beastx nie ma i nie wiedza jak ustawić. Próbowałem sam i niby działa jak throttle jest na zero lub na samym dole to samo poziomuje. Natomiast dając na maksa serwo z prawej strony patrząc od tylu idzie na maksa a reszta w połowie i nie wiem czy dobrze się zachowuje? Druga sprawa że w moim radiu mam ustawienia gyro rudder, aile, ele i nie wiem czy tam tez musze ustawić czułość taka jak na rudder? Na razie heli lata i jestem szczęśliwy że taki stabilny jest w porównaniu do mojej wysłużonej 450 z prętem


Tapatalk
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 576
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomocy Microbeast plus pro

Post przez zborecque » sobota, 21 maja 2016, 22:43

zybidk napisał(a):Cześć. Niedawno pytałem się na forum o funkcje ratunek w beastx. I nie mogę se poradzić. Byłem na zlocie gdzie myślałem że ktoś mi pomoże ale nikt nowego beastx nie ma i nie wiedza jak ustawić. Próbowałem sam i niby działa jak throttle jest na zero lub na samym dole to samo poziomuje. Natomiast dając na maksa serwo z prawej strony patrząc od tylu idzie na maksa a reszta w połowie i nie wiem czy dobrze się zachowuje? Druga sprawa że w moim radiu mam ustawienia gyro rudder, aile, ele i nie wiem czy tam tez musze ustawić czułość taka jak na rudder? Na razie heli lata i jestem szczęśliwy że taki stabilny jest w porównaniu do mojej wysłużonej 450 z prętem


Tak, u nas jeszcze nie jest mocno rozpowszechnione.

Piszesz, że próbowałeś - ale próbowałeś w locie? Czy tylko na "sucho"? Skoro próbowałeś - to znaczy że masz jakoś już skonfigurowane włączanie trybu SAFE. Robisz to w takim razie oddzielnym kanałem, czy kanałem GYRO? Z tego co rozumiem, robisz to kanałem GYRO.

Postaram się wyjaśnić w takim razie trochę jaśniej sposób ustawiania autolevela kanałem GYRO. Zakładam, że kanały w apce masz od -100 do +100 (a nie od 0 do 100), tak jak np. w DX9.

Ogólnie - kanał GYRO jak wiesz służy do sterowania czułością żyroskopu ogonowego. Jeśli wartość kanału jest poniżej 0 - żyro jest w trybie RATE (nie utrzymuje dokładnie kierunku), a jeśli powyżej 0 - w trybie Heading Hold (zwane też Head Lock, AVCS, HH, itp.) - czyli w trybie utrzymywania kierunku. Odpowiednia wartość reguluje czułość, której wysokość dobiera się w odpowiednio opisane sposoby.

Jeśli BeastX ma WYŁĄCZONĄ opcję obsługi Ratunek - to kanał GYRO będzie działał jak powyżej. Podobnie będzie, jeśli BeastX będzie miał WŁĄCZONĄ opcję Ratunek, ale do sterowania Autolevelem będzie użyty inny kanał niz GYRO. Natomiast, jeśli w BeastX Ratunek jest włączony, a do jego sterowaniem użyjesz kanału GYRO - to żyroskop ogonowy będzie działał (rozumiał kanał GYRO) nieco inaczej.

Fajnie to obrazuje ten schemat:

Obrazek

Czyli tak:
- żyroskop ogonowy NIGDY nie wchodzi w tryb RATE (zawsze jest w trybie HH).
- jeśli kanał GYRO przyjmuje wartość 0 - 100 to Ratunek jest WYŁĄCZONY, a żyroskop ogonowy pracuje w trybie HH z czułością równą wielkości wartości tego kanału.
- jeśli kanał GYRO przyjmuje wartość od -100 do 0 - to Ratunek jest WŁĄCZONY, a żyroskop ogonowy pracuje w trybie HH z czułością równą wartości, jaką miał kanał GYRO przed zmianą. Natomiast ujemna wartość tego kanału reguluje "moc" działania trybu Ratunek.

Dla przykładu:
- chcesz, aby żyroskop ogonowy pracował w trybie HH z czułością 65 (bo ustaliłeś, że jest ona odpowiednia)
- chcesz, aby Ratunek pracował z "mocą" 50 (bo tak zaleca instrukcja na początek)

Aby to tak działało, musisz ustawić któryś switch tak, aby obsługiwał kanał GYRO w następujący sposób:
- w pozycji "Ratunek wyłączony" kanał GYRO musi przyjąć wartość +65
- w pozycji "Ratunek włączony" kanał GYRO musi przyjąć wartość -50

Mam nadzieję, że teraz jest w miarę jasne :-)



PS. jeszcze jedno: nie mam obecnie w moim AR7210BX wykupionego softu SAFE (zastanawiam się, czy nie kupić), więc nie wiem jak się zachowuje model, ale z tego co piszesz, taki objaw może występować - aktywując SAFE model chce jak najszybciej 'wypoziomować'. Wybierz na początek zwykły autolevel bez korekcji skoku kątów ogólnych, i sprawdź "na sucho" - czyli ustaw helika lekko pod jakimś kątem, włącz "ratunek" w apce. Tarcza powinna się przechylić w którąś stronę, aby zacząć poziomować - wtedy normalnie sam wypoziomuj trzymanego w ręku helika i zobacz, czy w miarę zbliżania się do pozycji poziomej - tarcza "wraca" do pozycji wyjściowej. Tak powinno się to zachować.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » poniedziałek, 23 maja 2016, 11:06

zborecque napisał(a):
zybidk napisał(a):Cześć. Niedawno pytałem się na forum o funkcje ratunek w beastx. I nie mogę se poradzić. Byłem na zlocie gdzie myślałem że ktoś mi pomoże ale nikt nowego beastx nie ma i nie wiedza jak ustawić. Próbowałem sam i niby działa jak throttle jest na zero lub na samym dole to samo poziomuje. Natomiast dając na maksa serwo z prawej strony patrząc od tylu idzie na maksa a reszta w połowie i nie wiem czy dobrze się zachowuje? Druga sprawa że w moim radiu mam ustawienia gyro rudder, aile, ele i nie wiem czy tam tez musze ustawić czułość taka jak na rudder? Na razie heli lata i jestem szczęśliwy że taki stabilny jest w porównaniu do mojej wysłużonej 450 z prętem


Tak, u nas jeszcze nie jest mocno rozpowszechnione.

Piszesz, że próbowałeś - ale próbowałeś w locie? Czy tylko na "sucho"? Skoro próbowałeś - to znaczy że masz jakoś już skonfigurowane włączanie trybu SAFE. Robisz to w takim razie oddzielnym kanałem, czy kanałem GYRO? Z tego co rozumiem, robisz to kanałem GYRO.

Postaram się wyjaśnić w takim razie trochę jaśniej sposób ustawiania autolevela kanałem GYRO. Zakładam, że kanały w apce masz od -100 do +100 (a nie od 0 do 100), tak jak np. w DX9.

Ogólnie - kanał GYRO jak wiesz służy do sterowania czułością żyroskopu ogonowego. Jeśli wartość kanału jest poniżej 0 - żyro jest w trybie RATE (nie utrzymuje dokładnie kierunku), a jeśli powyżej 0 - w trybie Heading Hold (zwane też Head Lock, AVCS, HH, itp.) - czyli w trybie utrzymywania kierunku. Odpowiednia wartość reguluje czułość, której wysokość dobiera się w odpowiednio opisane sposoby.

Jeśli BeastX ma WYŁĄCZONĄ opcję obsługi Ratunek - to kanał GYRO będzie działał jak powyżej. Podobnie będzie, jeśli BeastX będzie miał WŁĄCZONĄ opcję Ratunek, ale do sterowania Autolevelem będzie użyty inny kanał niz GYRO. Natomiast, jeśli w BeastX Ratunek jest włączony, a do jego sterowaniem użyjesz kanału GYRO - to żyroskop ogonowy będzie działał (rozumiał kanał GYRO) nieco inaczej.

Fajnie to obrazuje ten schemat:

Obrazek

Czyli tak:
- żyroskop ogonowy NIGDY nie wchodzi w tryb RATE (zawsze jest w trybie HH).
- jeśli kanał GYRO przyjmuje wartość 0 - 100 to Ratunek jest WYŁĄCZONY, a żyroskop ogonowy pracuje w trybie HH z czułością równą wielkości wartości tego kanału.
- jeśli kanał GYRO przyjmuje wartość od -100 do 0 - to Ratunek jest WŁĄCZONY, a żyroskop ogonowy pracuje w trybie HH z czułością równą wartości, jaką miał kanał GYRO przed zmianą. Natomiast ujemna wartość tego kanału reguluje "moc" działania trybu Ratunek.

Dla przykładu:
- chcesz, aby żyroskop ogonowy pracował w trybie HH z czułością 65 (bo ustaliłeś, że jest ona odpowiednia)
- chcesz, aby Ratunek pracował z "mocą" 50 (bo tak zaleca instrukcja na początek)

Aby to tak działało, musisz ustawić któryś switch tak, aby obsługiwał kanał GYRO w następujący sposób:
- w pozycji "Ratunek wyłączony" kanał GYRO musi przyjąć wartość +65
- w pozycji "Ratunek włączony" kanał GYRO musi przyjąć wartość -50

Mam nadzieję, że teraz jest w miarę jasne :-)



PS. jeszcze jedno: nie mam obecnie w moim AR7210BX wykupionego softu SAFE (zastanawiam się, czy nie kupić), więc nie wiem jak się zachowuje model, ale z tego co piszesz, taki objaw może występować - aktywując SAFE model chce jak najszybciej 'wypoziomować'. Wybierz na początek zwykły autolevel bez korekcji skoku kątów ogólnych, i sprawdź "na sucho" - czyli ustaw helika lekko pod jakimś kątem, włącz "ratunek" w apce. Tarcza powinna się przechylić w którąś stronę, aby zacząć poziomować - wtedy normalnie sam wypoziomuj trzymanego w ręku helika i zobacz, czy w miarę zbliżania się do pozycji poziomej - tarcza "wraca" do pozycji wyjściowej. Tak powinno się to zachować.


Dzięki za odpowiedź. na sucho niby mi działa. Helik oblatany ogon trzyma. Gdy chciałem wypróbować w locie tą funkcję to w pewnym momencie helik zaczął uciekać na prawo. Więc teraz se odpuszczę i będę uczył się zawisów i odpowiednich reakcji. W przeciągu 3 tygodni spotkam się z osobą która ma doświadczenie w lataniu i może on ogarnie temat tego bailout. Jak ustawie to dam znać co zrobiłem źle. Cieżko pisać i szukać w międzyczasie czy działa. Najlepiej jak ktoś doświadczony weźmie i opanuje go w razie czego.
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Pomocy Microbeast plus pro

Post przez Viper81 » poniedziałek, 23 maja 2016, 21:48

zbidk

Tak się przyglądam temu Twojemu dążeniu do tego żeby heli ratował się sam z opresji.
Jest Ci to niezbędne do latania ? Zamiast głowić się nad ustawieniem tego cuda techniki czas temu poświęcony przeznacz na doskonalenie pilotażu. Nabędziesz umiejętności oraz dużą satysfakcję z tego, że to Ty panujesz nad śmigłowcem.
Na swoim przykładzie powiem Ci, że widzę u siebie większą satysfakcję z latania gdy obniżam nieco czułość żyroskopu. Żyrko nie chce mi już na siłę " pomagać " Heli lata inaczej. Trzeba go bardziej pilnować ale przez to jest poczucie nieustannej kontroli. Ale każdy robi jak mu lepiej.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 17 listopada 2015, 09:38
Lokalizacja: Fanø(Dania)

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zybidk » wtorek, 24 maja 2016, 07:47

Viper81 napisał(a):zbidk

Tak się przyglądam temu Twojemu dążeniu do tego żeby heli ratował się sam z opresji.
Jest Ci to niezbędne do latania ? Zamiast głowić się nad ustawieniem tego cuda techniki czas temu poświęcony przeznacz na doskonalenie pilotażu. Nabędziesz umiejętności oraz dużą satysfakcję z tego, że to Ty panujesz nad śmigłowcem.
Na swoim przykładzie powiem Ci, że widzę u siebie większą satysfakcję z latania gdy obniżam nieco czułość żyroskopu. Żyrko nie chce mi już na siłę " pomagać " Heli lata inaczej. Trzeba go bardziej pilnować ale przez to jest poczucie nieustannej kontroli. Ale każdy robi jak mu lepiej.


Ja mieszkam w Dani a tu rzadko jest normalna pogoda. Ostatnio poszedłem ze znajomym na plac i kazał mi latać. Więc starałem się utrzymać model. W końcu on wziął model i gdy dmuchnęło stwierdził że nie powinienem latać przy takim wietrze. Bo za bardzo wieje jak na moje umiejętności. A on wie co mówi. Latał na zawodach. Dlatego nie raz by się przydała taka funkcja jeśli zacznie mi przepadać w momencie dużego porywu. A ja ogólnie mieszkam na wyspie na morzu północnym i tam dmucha trochę.
Zybidk

Avatar użytkownika
 
Posty: 576
Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 20:19
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomocy Microbeast plus pro "ratunek"

Post przez zborecque » wtorek, 24 maja 2016, 08:20

Hm... ale bailout to na wiatr nie pomoże. Nie ma funkcji, która uodporni model na wiatr. Potrzebny byłby do tego choćby GPS, żeby zapobiegać dryfowi. Gdy wciśniesz ratunku, to model się wypoziomuje względem ziemii a nie wiatru. Żeby heli nie dryfował - musiałby jeszcze pochylać się pod wiatr by go kontrować. Dalej pozostaje kwestia lotu postępowego: inaczej model leci przy bezwietrznej pogodzie, inaczej jak ma wiatr "w plecy", "w dziób", czy z boku.

Do pomocy przy wietrze to MOŻE flymentor by coś pomógł. Piszę "może" bo nie używałem za bardzo i nie znam go zbytnio.

Bailout to jest funkcja przydatna dla KAŻDEGO kto UMIE kontrolować model w zawisie. Dopóki nie nauczysz się porządnego zawisu w każdą stronę, przy każdych warunkach i na każdej wysokości i pozycji względem Ciebie (pilota) to bailout nie uratuje Ci niczego. Bailout jedynie POMAGA w manewrze "przejścia do zawisu". A manewr ten wykonujesz po lub w trakcie figur, czy lotu postępowego w zależności od potrzeb (może być na potrzeby figury, albo na potrzeby uniknięcia kreta xD ), a najczęstszą potrzebą to właśnie "panika". Robisz jakieś dynamiczne figury, i np. tracisz orientację, masz blisko do ziemi, a próby kontrowania tylko go do ziemi przybliżają (czyli jeszcze potwierdzasz, że straciłeś orientację). Masz może 0,5 sekundy żeby walnąć w "ratunku", które dobrze ustawione uspokoi model. Model może co prawda dalej dryfować, może być kabinką do Ciebie, albo lecieć "do tyłu", bo Bailout nie zatrzyma go idealnie w miejscu. Pomoże Ci to odzyskać orientację, ale nie oznacza, że możesz już nic nie robić, bo "model uratowany". Dalej go musisz kontrolować, żeby nie podryfował sobie w drzewa, ludzi czy słupy energetyczne albo poza zasięg RC ;)

Wysłane z tapatalk. Android forever.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 4365
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 17:21
Lokalizacja: Bielsko-Biała (EPBA)

Re: Pomocy Microbeast plus pro

Post przez Viper81 » wtorek, 24 maja 2016, 10:15

Na wiatr pomagają umiejętności a na wichurze się nie lata z zasady. Sam mieszkam u podnóża gór.
Mniej jest dni kiedy nie wieje...
Im więcej nadziei pokładasz w elektronice tym bardziej możesz się zawieść. Skoro kolega lata w zawodach niech zepnie aparatury w układzie trener-uczeń i nauczy Cię przynajmniej podstaw. To ty ponosisz odpowiedzialność za śmigłowiec. W cokolwiek wlecisz możesz mieć z tego problemy. Dlatego symulator i nauka na uboczu. Nie tam gdzie chodzą ludzie i zwierzęta.
THIS IS THE PART OF ME...

Pozdrawiam
Krzysiek "Viper" HELI DRIVER :)

Advertisement

Następna strona

Powrót do Systemy FLybarLess

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość